Slovensko premeškalo termín na odmietnutie GM plodín, greenpeace žiadajú Jahňátka o činy

NETKY.SK • 8 Október 2015, 10:53 • 2 min
Slovensko premeškalo termín na odmietnutie GM plodín, greenpeace žiadajú Jahňátka o činy

BRATISLAVA - Slovensko premeškalo termín, keď sme mohli do 3. októbra jednoduchým spôsobom docieliť, aby sa geneticky modifikované organizmy (GMO) stali minulosťou. Tvrdí to Greenpeace Slovensko. Víta odmietavý postoj ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka v tejto otázke, zároveň ho však žiada o konkrétne kroky.

slovakia

left justify in out

"Členské štáty EÚ dostali jednoduchú možnosť zbaviť sa pestovania GMO, a to bez komplikovaného vedeckého dokazovania. Umožnila im to smernica, ktorú Európsky parlament a Rada schválili v tomto roku 11. marca. Tá upravuje možnosť obmedziť ich alebo zakázať. Väčšina štátov EÚ tak aj urobila. Do termínu, teda do 3. októbra, poslalo 17 krajín a štyri regionálne vlády Európskej komisii žiadosť o obmedzenie pestovania GMO na ich území," povedala TASR hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

 

Slovenský rezort pôdohospodárstva sa prostredníctvom svojho hovorcu vyjadril, že "ministerstvo pôdohospodárstva nepodporuje pestovanie GMO na území Slovenska a v tomto zmysle bude implementovať aj smernicu Európskeho parlamentu a Rady do národnej legislatívy". To však podľa hovorkyne nestačí. "Postoj rezortu vítame a veríme, že koniec GMO u nás myslí naozaj vážne. Očakávame však, že rezort bude bližšie špecifikovať, ako a dokedy pripraví národnú legislatívu, ktorá pestovanie GMO na Slovensku eliminuje alebo úplne zakáže," konštatovala hovorkyňa. Nedôvera voči GM plodinám podľa Greenpeace Slovensko v Európe neustále rastie. Dôkazom je aj fakt, že na možnosť zakázať GMO reagovalo 17 krajín a 4 regionálne vlády. To predstavuje 63 % celkovej populácie EÚ a 66 % úrodnej pôdy. V rámci východnej Európy sa GMO pestujú už iba v Českej republike a Rumunsku.

 

"Ak by Slovensko aj naďalej pestovalo GMO, podľa novej smernice by muselo niesť právnu zodpovednosť aj za prípadne zamorenie GM plodinami u svojich susedov, ktorí ho nepestujú. A to konkrétne v Rakúsku, Poľsku a Maďarsku," dodala Ábelová. Napriek tomu, že množstvá GM plodín, pestovaných na Slovensku, nie sú veľké, Greenpeace Slovensko žiada, aby rezort znížil tieto čísla na nulu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies