VIDEO Slovensko prekonalo významný miľník, okolo Zeme už obieha naša prvá družica

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 6:10 • 2 min
VIDEO Slovensko prekonalo významný miľník, okolo Zeme už obieha naša prvá družica

BRATISLAVA – Prvá slovenská družica dnes úspešne odštartovala z vesmírneho strediska Šríharikota v Indii.

slovakia

left justify in out

Tento historický okamih sme sledovali v priamom prenose s členmi Slovenskej vesmírnej agentúry (SOSA) z priestoroch Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

 

Po dlhom odrátavaní sekúnd so zatajeným dychom sa raketa PSLV-C38 odlepila od zeme presne o plánovanom čase 5:59 stredoeuróspkeho času a odštartovala do vesmíru s 32 družicami vrátane prvej slovenskej družice skCUBE. 

 

img

Maketa prvej slovenskej družice skCUBE

 

 

„Dnes sa stanú dva kritické milníky v projekte a to štart a príjem prvých signálov, ktoré povedia, či naša misia funguje," uviedol krátko pred štartom „otec“ projektu a podpredseda SOSA Jakub Kapuš.

 

Podmienky na štart boli ideálne. Len dve minúty po štarte  06:01 raketa prekonala hranicu vesmíru. Ako prvý sa od rakety oddelil indický satelit CARBO-sat a 17 minút po štarte menšie CUBE-saty a našou skCUBE.

 

 

Po opustení nosného kontajnera sa musia nabiť solárne panely, spustiť systémy a vyslať prvé signály.

 

 

Družica by mala poslať okolo 300 rôznych údajov. Väčšina by sa spočiatku mala týkať samotného stavu družice a neskôr by mala posielať aj dáta z vedeckého experimentu. „Kolegovia vyvinuli niekoľko inovatívnych technológií, ktoré vlastne tam ideme určitým spôsobom testovať. Ak všetko bude fungovať, ako má, tak to môžeme vlastne aj komerčne predávať, lebo je o to záujem zo zahraničia,“ vysvetlila včera na tlačovej besede predsedníčka SOSA Michaela Musilová.

 

Situáciu sledujeme a priebežne aktualizujeme.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona