Slovensko prehralo s Gréckom 0:1 po kikse brankára Muchu

NETKY.SK • 12 Október 2013, 07:29 • 2 min
Slovensko prehralo s Gréckom 0:1 po kikse brankára Muchu

ATÉNY - Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v piatkovom zápase G-skupiny kvalifikácie MS 2014 s domácim Gréckom 0:1.

slovakia

left justify in out

Na Štadióne Georgiosa Karaiskakisa v Pireu "daroval" tri body pre domáci tím slovenský brankár Ján Mucha, ktorý v 44. minúte trestuhodne nezachytil "malú domov" od kapitána Martina Škrtela a lopta mu prešla pod nohou až do brány. Po zmene strán zverenci Fernanda Santosa takticky udržiavali najtesnejší náskok a po trojbodovom zásahu zostali v hre o priamy postup.

Škrtel dostal po záverečnom hvizde po ostrej výmene názorov s gréckymi hráčmi a rozhodcom zápasu červenú kartu.

Zverenci trénera Jána Kozáka, ktorí už pred zápasom s Grékmi nemali šancu prebojovať sa na budúcoročný finálový turnaj MS do Brazílie, ukončia kvalifikáciu v utorok 15. októbra v Rige v súboji s domácim Lotyšskom. Za istých okolností ešte Slovensko môže prísť o tretie miesto v tabuľke, predbehnúť ho môže Litva. 

Gréci a Bosna si to v posledný deň kvalifikačných bojov v skupinách rozdajú na diaľku o priamy postup do Brazílie. "Hellas" hostia Lichtenštajnsko, podstatne ťažšie to na umelej tráve v Litve budú mať Bosniaci, ktorí sú však pri rovnosti 22 bodov na čele tabuľky s jasne najlepším skóre.

 

Slováci nastúpili v základe bez zraneného kapitána Hamšíka, na ktorého mieste operoval mladý Weiss. Tomu sa už počas rozcvičky pri predstavovaní hráčov ušiel mohutný potlesk domáceho publika, ktoré tvorili väčšinou priaznivci Olympiakosu Pireus. Stocha ako hráča konkurenčného PAOK-u Solún pre zmenu vypískali. Už v 6. minúte sa mohli domáci ujať vedenia, keď si na dobrý center od Salpingidisa vyskočil Manolas a Mucha zázračným zákrokom na bránkovej čiare v poslednej chvíli ratoval na roh. Na druhej strane gól Nemca v 9. minúte neplatil pre ofsajd. O dve minúty neskôr tvrdo vystrelil Tziolis, tečovaná lopta pomýlila Muchu a len tesne minula jeho bránu. Hra sa priostrila, rozhodca v rozpätí necelých 15 minút udelil až štyri žlté karty, Pekaríkova a Stochova vyplynuli zo zvláštneho "metra" nemeckého rozhodcovského tria. Slováci sa napriek verdiktom arbitrov nenechali rozladiť a držali súpera na dištanc, aj preto sa v prvom polčase veľké šance nerodili. Jednu síce mal v 29. minúte Mitroglou, ale jeho pokusu spoza šestnástky chýbala razancia a Mucha si s ním poradil. 

V 44. minúte ale slovenský brankár spravil fatálnu chybu, keď nezachytil Škrtelovu malú domov, lopta mu prekĺzla pod nohou a dokotúľala sa do siete - 1:0. Gréci prišli k vedeniu ako slepé kura k zrnu, Mucha by sa najradšej zahrabal pod čiernu zem... Paralelne identická situácia sa udiala pred vyše týždňom v zápase Ligy majstrov v Moskve, kde Muchov náhradník z Pirea Matúš Kozáčik pustil do brány pomalú prihrávku od plzenského spoluhráča v súboji s CSKA.



Po zmene strán si grécke "husle" hrali to, čo potrebovali a v čom sú dokonalé. Favorit držal rytmus zápasu v rukách, sériami prihrávok deptal hostí a tí mohli v 56. minúte po dorážke Mitrogloua kapitulovať druhýkrát nebyť zázračného odkopu Hubočana pred bránkovou čiarou. Sympaticky vyznela snaha Kozákovcov urobiť niečo s nepriaznivým vývojom, ale súper potvrdil, že v udržiavaní jednogólového vedenia je špičkový. V 68. minúte po strate lopty Guédého sa Gréci vyrútili do prečíslenia, z ktorého rezultovala Salpingidisova strela vedľa pravej žrde. Vietor do slovenskej ofenzívy sa snažil priniesť striedajúci Ďuriš, ale jeho zblokovaná strela v 81. minúta minula cieľ. Ďalší nový muž Jakubko po dlhom centri Škrtela hlavičkoval v dobrej pozícii vedľa. V závere už Slováci nevymysleli nič na sústredenú obranu domáceho tímu a z Pirea si odniesli prehru, no v určitých fázach predviedli solídny výkon.

Hlasy po zápase:

Martin Škrtel, kapitán SR: "Tesne pred gólom sme si povedali, že sú tri minúty do konca a udržíme polčasový bezgólový výsledok. Bohužiaľ, stalo sa to, čo sa stalo, ale aj také veci patria k futbalu. Už s tým nič neurobíme. Vedeli sme, že Gréci budú hrať zozadu a zdržovať, keď sa ujmú vedenia. Pomohol im aj rozhodca svojimi verdiktmi. Gréci nás pri každej štandardke provokovali, búchali, štípali nás, takže ten nervózny záver zápasu dopadol tak, ako dopadol. Dostal som sa do konfliktu so stopérmi a potom sa to mlelo všetko. Rozhodca si vybral mňa, neviem prečo len mňa a dal mi červenú kartu."

Ján Mucha, brankár SR: "V šatni som sa za ten hlúpy gól chalanom ospravedlnil, ale taký je niekedy brankársky život. Gréci ukázali fantastickú defenzívu, ale celkovo to bol veľmi zvláštny zápas, ktorý navyše nezvládol rozhodca a aj kvôli nemu bol ten záver nervózny."

Peter Pekarík, obranca SR: "Priebehu zápasu by skôr svedčala remíza, lebo sme Grékov nepúšťali do vyložených šancí. Mrzí nás, že sme prehrali. V útočnej fáze nám chýbal pokoj, musíme na tom do ďalších zápasov popracovať."

Kvalifikácia MS 2014, G-skupina:

Pireus

Grécko - Slovensko 1:0 (1:0)
Gól: 44. Škrtel (vlastný). Rozhodovali: Aytekin - Kleve, Häcker (všetci Nem.), ŽK: Holebas, Maniatis - Pekarík, Weiss, Stoch, Jakubko, Hubočan, 25.000 divákov.

Zostavy a striedania:

Grécko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Holebas - Maniatis, Tziolis - Salpingidis (76. Karagounis), Samaras, Christodoulopoulos (58. Ninis) - Mitroglou (89. Fetfatzidis)

SR: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Kucka, Pečovský (64. Guédé) - Šesták (63. Jakubko), Weiss, Stoch - Nemec (77. Ďuriš)

Tabuľka G-skupiny:

1. Bosna a Hercegovina 9 7 1 1 29:6 22
2. Grécko 9 7 1 1 10:4 22
3. SLOVENSKO 9 3 3 3 9:8 12
4. Litva 9 3 2 4 9:10 11
5. Lotyšsko 9 2 1 6 8:18 7
6. Lichtenštajnsko 9 0 2 7 4:23 2

Zostávajúci program:
Utorok 15. októbra:
19.00 Grécko – Lichtenštajnsko /Pireus/
19.00 Litva – Bosna a Hercegovina /Kaunas/
20.10 Lotyšsko – SLOVENSKO /Riga/




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies