Slovensko predá tisíce vakcín a kúpi liek proti ochoreniu COVID-19

NETKY.SK • 22 December 2021, 12:35 • 2 min
Slovensko predá tisíce vakcín a kúpi liek proti ochoreniu COVID-19

BRATISLAVA - Štát nakúpi 32 100 balení lieku Paxlovid. Na stredajšom rokovaní o tom rozhodla vláda, ktorá zároveň zrušila nákup 35 000 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravír.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Vzhľadom na aktuálny vývoj pandémie ochorenia COVID-19 je nevyhnutné zabezpečiť pre potreby občanov Slovenskej republiky dostupnosť všetkých najnovších možností liečby ochorenia COVID-19 v adekvátnych množstvách na základe dátových analýz v čo najkratšom čase,“ uviedol rezort zdravotníctva.

 

img

 

Podľa ministerstva je nutné z hľadiska ochrany verejného zdravia občanov SR zaistiť akceleráciu dodávok liekov s obsahom liečiv zaradených do skupiny priamo pôsobiacich antivirotík pre perorálne podanie na liečbu ochorenia COVID-19.

 

Prečítajte si tiež: Na Slovensku skúmali hladinu protilátok u neočkovaných

 

Z tohto dôvodu navrhuje zrušiť nákup 35 000 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravír na liečbu ochorenia COVID-19 na základe výsledkov spoločného obstarávania Európskej komisie. Ten schválili uznesením vlády SR 24. novembra. Súčasne rezort zdravotníctva navrhuje nakúpiť 32 100 balení lieku Paxlovid s účinnými látkami PF-07321332 a ritonavír prostredníctvom otvoreného verejného obstarávania priamym rokovacím konaním.

 

Lieky by mali byť dostupné počas prvých troch mesiacov budúceho roka. „Stále však platí, že najúčinnejšou ochranou a zároveň finančne najefektívnejšou, je očkovanie,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

 

img

 

Vláda sa v stredu uzniesla, že Slovenská republika bude môcť v januári 2022 predať Dánsku 200 000 dávok vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Dôvodom je zhoršujúci sa stav pandémie ochorenia COVID-19 v tejto severoeurópskej krajine. „Vzhľadom na dáta a rýchlosť očkovania na území SR, ako aj naskladnené množstvá zásob, je SR schopná poskytnúť Dánsku 200 000 dávok vakcíny Pfizer v mesiaci január,“ spresnil slovenský rezort zdravotníctva.

 

„Predaj vakcín bude realizovaný bilaterálnou zmluvou medzi Dánskom a Slovenskom a trilaterálnou dohodou medzi Dánskom, Slovenskom a spoločnosťou Pfizer,“ podotklo ministerstvo.

 

Možno vás zaujme: Izrael začne podávať štvrtú dávku vakcíny proti koronavírusu

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies