Slovensko prebralo predsedníctvo v Salzburskom Fóre

NETKY.SK • 15 Jún 2018, 16:45 • 2 min
Slovensko prebralo predsedníctvo v Salzburskom Fóre

BUKUREŠŤ - Slovensko prebralo po Rumunsku predsedníctvo v Salzburskom fóre. Stalo sa tak počas dvojdňových rokovaní zástupcov tohto fóra, ktorých sa v Rumunsku za slovenskú stranu zúčastnil štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Rudolf Urbanovič.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Petar Lazarov z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra SR. Členmi Salzburského fóra sú okrem SR aj Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Česká Republika, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, a Slovinsko. Rokovaní sa zúčastňuje aj tzv. skupina priateľov Salzburského fóra, ktorými sú krajiny západného Balkánu a Moldavsko.

 

Partneri na rokovaniach vo štvrtok a piatok (14.-15. júna) podľa slovenského rezortu vnútra vyjadrili svoju pripravenosť na úzku koordináciu, preventívne opatrenia a vzájomnú podporu v prípade migračnej krízy. Z pohľadu SR by sa v tejto súvislosti mala agentúra Frontex plne zamerať na zvládnutie svojich úloh daných nariadením EÚ o Európskej pohraničnej a pobrežnej stráži. "Zároveň bude potrebné, aby agentúra získala potrebné zdroje na efektívne fungovanie a pomoc v otázke bezpečnosti pri migračných krízach," uvádza sa vo vyhlásení slovenského rezortu vnútra.

 

Zástupcovia Salzburského fóra sa zároveň zhodli, že ochrana vonkajších hraníc EÚ a hraníc v regióne západného Balkánu je mimoriadne dôležitá. "Posilnenie policajnej spolupráce a bezpečnosti v regióne západného Balkánu, riadenie bezpečnosti hraníc a boj proti nadnárodnému organizovanému zločinu budú prioritami agendy Salzburského fóra aj počas slovenského predsedníctva," povedal Urbanovič.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies