Slovensko požiadalo Srbsko o vydanie hľadaného Františka Matíka

NETKY.SK • 30 Január 2015, 12:46 • 2 min
Slovensko požiadalo Srbsko o vydanie hľadaného Františka Matíka

BRATISLAVA - Slovensko dnes ráno požiadalo Srbsko o vydanie 13 rokov hľadaného Františka Matíka odsúdeného v kauze krachu nebankovej spoločnosti BMG Invest.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák.
     

"Dnes z ministerstva spravodlivosti odišli všetky dokumenty a všetky materiály žiadajúce extradíciu, teda vydanie Františka Matíka na Slovensko," uviedol Kaliňák s tým, že rezort spravodlivosti tieto údaje spracoval operatívne v priebehu noci.
     

Srbskí policajti zadržali momentálne zrejme najhľadanejšieho Slováka v stredu (28.1.) v srbskej Vojvodine, muž mal falošné doklady, jeho identita by mohla zodpovedať Matíkovi. Kaliňák informoval, že medzitým sa podarilo osobu stotožniť. Spôsob stotožnenia bližšie nešpecifikoval.
     

Viceprezident Policajného zboru Milan Lučanský priblížil, že spolu s Matíkom bola zadržaná v stredu aj jeho priateľka – 36-ročná Rumunka Mária K. Dôvodom bolo, že pomáhala priateľovi v úteku, spresnil Lučanský. 
     

K hľadanému Matíkovi sa polícia dostala práve cez Máriu K. Výskyt Matíka v jej dome podľa policajného viceprezidenta zaznamenali 21. januára. Srbskí policajti dom následne sedem dní monitorovali.
     

"Dvadsiateho siedmeho januára pri tom, ako vychádzal von z domu na motorovom vozidle do neďalekého servisu, bolo stotožnené, že ide o hľadanú osobou," vysvetlil Lučanský. Polícia uskutočnila zásah v noci.
     

Matík mal pri sebe falošné doklady občana SR – občiansky aj vodičský preukaz na meno Fero Branik. Kaliňák spresnil, že išlo o kompletne sfalšované dokumenty. Ich fotografie dnes ukázal na tlačovej konferencii spolu s aktuálnou fotografiou Matíka.
     

Minister uviedol, že vypátranie Matíka nebolo jednoduché. "Policajti boli viackrát veľmi blízko, aby ho zadržali, vždy sa mu podarilo uniknúť," priznal. Ocenil, že srbská polícia vytvorila pre tento prípad osobitný policajný tím, ktorý pracoval v najvyššom utajení.
     

Na zadržaní Matíka sa podieľala aj polícia z Rumunska, Bosny a Hercegoviny a Chorvátska. Akciu Kaliňák považuje za úspech odboru cieľového pátrania policajného prezídia, ktoré spolupracovalo s Národnou ústredňou Interpol Bratislava.
     

František Matík sa podľa Kaliňáka pridá k vypátraným zločincom, ktorých sme na Slovensko doviezli. Minister pripomenul úspešné prípady utečencov Bakiho Sadikiho, Viliama Mišenku, Mareka Trajtera, Jozefa Roháča, Petra Kaufnera a Dušana Kečkeša, ktorému sa darilo unikať až 15 rokov.
     

Na Františka Matíka bol vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz pre spáchanie trestného činu podvodu v nebankovej spoločnosti BMG Invest. Matík bol v neprítomnosti odsúdený slovenskými justičnými orgánmi na nepodmienečný trest v dĺžke 11 rokov a šesť mesiacov. Po jeho príchode na Slovensko by si mal trest odpykať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona