Slovensko potvrdzuje záväzok dodávok plynu na Ukrajinu

NETKY.SK • 8 Október 2014, 14:45 • 2 min
Slovensko potvrdzuje záväzok dodávok plynu na Ukrajinu

BRATISLAVA - Slovenská diplomacia uisťuje ukrajinských partnerov, že svoje záväzky v súvislosti s reverznými dodávkami plynu na Ukrajinu dodržíme.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to pri tohtotýždňovej návšteve Ukrajiny štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Burian. "Rozumieme, aká je táto záležitosť pre Ukrajinu dôležitá. Je to jedna z najdôležitejších vecí v rámci energetickej bezpečnosti," cituje Burianove slová agentúra Interfax. Ako dodal, za slovenskú stranu môže potvrdiť záväzok zabezpečiť reverzné dodávky plynu. "Tieto dodávky sa momentálne realizujú a dosiahnu 10 mld. metrov kubických za rok," dodal Burian.

 

Štátny tajomník slovenského rezortu zahraničných vecí sa k tejto téme vyjadroval v rámci stretnutia diplomatov Visegrádskej štvorky a Ukrajiny. Visegrádske štáty pritom podľa Interfaxu Ukrajine taktiež navrhli projekt energetickej udržateľnosti. "Veríme, že by to pomohlo Ukrajine znížiť závislosť na energetických zdrojoch zo zahraničia, najmä znížením spotreby v súkromnom sektore a znižovaním energetických strát," doplnil Burian. 

 

Reverzný tok dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu bol po testovaní do komerčnej prevádzky spustený 2. septembra tohto roka. Plynovodom, spájajúcim slovenské Vojany a ukrajinský Užhorod, je možné dodať našim východným susedom ročne zhruba desať miliárd metrov kubických plynu, čiže približne 27 miliónov metrov kubických denne. Plyn cez plynovod Vojany-Užhorod Ukrajincom dodávajú jednotlivé dodávateľské spoločnosti. Do roku 2019 si u slovenského prepravcu plynu, spoločnosti Eustream, rezervovali prepravné kapacity v maximálnom možnom objeme, čiže 10 miliárd metrov kubických plynu ročne. 

 

Po dosiahnutí maximálnych objemov prepravy sa vďaka slovensko-ukrajinskému reverzu pokryje približne 20 % z celkovej spotreby plynu na Ukrajine, ktorá je v súčasnosti bez dodávok plynu z Ruska. Ruský Gazprom zastavil dodávky plynu na Ukrajinu v júni po tom, čo sa Moskva a Kyjev nedohodli na vyriešení cenového sporu. Vtedy Kyjev prešiel na reverzné dodávky alebo swapové obchody s európskymi krajinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies