Slovensko potvrdí záväzok zvýšiť obranné výdavky na 2 percentá HDP

NETKY.SK • 27 Jún 2018, 06:49 • 2 min
Slovensko potvrdí záväzok zvýšiť obranné výdavky na 2 percentá HDP

BRATISLAVA - Slovensko bude postupne zvyšovať svoje obranné výdavky tak, aby v roku 2024 dosiahli dve percentá HPD krajiny.

slovakia

left justify in out

Záväzok z predchádzajúcich summitov NATO by mala krajina potvrdiť aj na nadchádzajúcom summite, ktorý sa uskutoční 11. a 12. júla v Bruseli. Vláda na stredajšom zasadnutí schváli základné pozície slovenskej delegácie, ktorú by mal viesť prezident SR Andrej Kiska.

 

Slovensko má tiež na summite vyjadriť záujem pokračovať bez prerušenia v účasti v posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Pobaltí. Malo by potvrdiť i pokračovanie účasti v misii Rozhodná podpora v Afganistane a zvýšenie počtu vojakov nasadených v misii. Malo by súhlasiť i so záväzkom spojencov zlepšovať podmienky na zabezpečenie rýchlych a plynulých vojenských presunov na území EÚ a NATO.

 

Ministri budú na stredajšom zasadnutí posudzovať zmeny v operačných programoch Kvalita životného prostredia a Efektívna verejná správa. V rámci prvého operačného programu má byť viac európskych zdrojov nasmerovaných do sanácie environmentálnych záťaží vrátane skládky v bratislavskej Vrakuni. V druhom spomenutom operačnom programe bude o osem miliónov eur posilnená prioritná os venovaná súdnemu systému. Dodatočné financie majú pomôcť zabezpečiť jeho komplexnú reformu.

 

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) predkladá na vládu návrh plánu na opravu budov v správe jeho rezortu. Do zoznamu zaradil 27 budov s celkovou podlahovou plochou viac ako 65-tisíc štvorcových metrov, ktoré nespĺňajú minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť. Predpokladaný objem investícií určených na ich obnovu predstavuje sumu 9.127.498 miliónov eur. Pri obnove sa pritom využijú finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu a Operačného programu Kvalita životného prostredia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies