Slovensko pošle Nepálu 30-tisíc eur ako humanitárnu pomoc

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 17:01 • 2 min
Slovensko pošle Nepálu 30-tisíc eur ako humanitárnu pomoc

BRATISLAVA - Slovensko pošle Nepálu 30-tisíc eur ako humanitárnu pomoc na odstránenie následkov zemetrasenia.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu zahraničia, rozhodol o tom dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Peniaze sú určené na najakútnejšie potreby krajiny, čiže na zabezpečenie dodávok liekov, zdravotníckeho a hygienického materiálu, pitnej vody a vakcín. Pomoc poskytnú prostredníctvom mimovládnej humanitárnej organizácie World Vision International (WVI).

 

Ako uvádza ministerstvo, World Vision International je organizácia, ktorá v krajine pracuje na viacerých dlhodobých projektoch a venuje sa problematike zvyšovania odolnosti komunít voči následkom zemetrasení a iných prírodných katastrof. Pôsobí vo veľkej časti Nepálu aj mimo hlavného mesta, vrátane mesta Lamjung, ktoré sa nachádza najbližšie k epicentru zemetrasenia. Je tiež priamo zapojená do aktuálnej humanitárnej odozvy s dôrazom na pomoc zraniteľným skupinám, najmä deťom. 

 

Podľa Petra Suska z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí v zozname Slovákov, ktorí sú v Nepále, figuruje 75 mien. Upozorňuje, že niektorí z nich sú už na ceste späť. Rezort zahraničia vie o jednom ľahšie zranenom Slovákovi, podľa dostupných informácií medzi zosnulými nie je žiaden Slovák. 

Sobotňajšie zemetrasenie v Nepále so silou 7,8 stupňa Richterovej stupnice si podľa doterajších zistení vyžiadalo viac ako 3 700 ľudských životov, ďalších 6 500 ľudí utrpelo zranenia. Desiatky obetí na životoch hlásia aj zo susedných častí Indie a čínskej autonómnej oblasti Tibet, 18 mŕtvych je potvrdených v súvislosti s vyvolanou lavínou, ktorá zasiahla základný tábor horolezcov na úpätí Mount Everestu. V Káthmandu otrasy zničili veľkú časť starej zástavby, z moderných budov však väčšina prekvapujúco vydržala. Desaťtisíce obyvateľov prespávajú na otvorených priestranstvách v obavách pred ďalšími otrasmi a k atmosfére strachu prispievajú chýbajúce informácie, keďže zemetrasenie prerušilo dodávky elektriny, ale aj pripojenie k internetu a telefónnym sieťam. Zemetrasenie je najničivejším v Nepále od roku 1934, keď v himalájskej krajine zahynulo 8 500 ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies