Slovensko poskytne Bosne a Hercegovine humanitárnu pomoc

NETKY.SK • 18 September 2021, 16:32 • 2 min
Slovensko poskytne Bosne a Hercegovine humanitárnu pomoc

BRATISLAVA/SARAJEVO - Náklad plánujú poslať zo Slovenska v pondelok. Obsahovať bude spacie vaky, karimatky, termosky, oblečenie, stany, hygienické balíčky, hračky a školské potreby. Slovensko tak pomáha krajine, ktorá je pod silným migračným tlakom.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika poskytne Bosne a Hercegovine materiálnu humanitárnu pomoc v hodnote takmer 36 000 eur. Pomôže tiež so zaškolením sociálnych pracovníčok v novom migračnom centre Lipa neďaleko mesta Bihač. Ide o prejav solidarity Slovenska pri podpore krajín, ktoré sú pod silným migračným tlakom.

 

img

 

Slovensko vníma Bosnu a Hercegovinu ako kľúč k stabilite regiónu i Európy. "Malé krajiny, ktoré chcú v Európe niečo znamenať, sú odsúdené na spoluprácu. Citlivo preto vnímame situáciu v Bosne a Hercegovine v oblasti migrácie. Sme v neporovnateľne komfortnejšej situácii, a preto ponúkame svoje kapacity na prenos skúseností a materiálnu pomoc," uviedol štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Vendelín Leitner.

 

Bezpečnosť a stabilita 

 

Po piatkovom stretnutí s ministrom bezpečnosti Bosny a Hercegoviny Selmom Cikotičom v Sarajeve podpísal bilaterálne memorandum o spolupráci v oblasti migrácie a azylu. Jeho cieľom je pomôcť vytvárať bezpečné a stabilné podmienky pre migrantov i pracovníkov migračných centier na území tohto štátu. Rozvíja tiež ďalšiu spoluprácu medzi migračným úradom MV SR a Službou pre prácu s cudzincami Bosny a Hercegoviny (BaH).

 

Prečítajte si tiež: V ČR sa začali očakávané Dni NATO. Zastúpenie má i Slovensko

 

Vedúci delegácií skonštatovali, že hoci okolnosti vývoja situácie v Afganistane zatiaľ nenasvedčujú okamžitému nárastu počtu utečencov na balkánskej trase, monitorovaniu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť. Podotkli, že zopakovanie migračnej krízy z rokov 2018-2019 by malo pre Bosnu a Hercegovinu ako nečlenskú krajinu EÚ vážne materiálne, spoločenské i politické dôsledky.

 

Oblečenie, hračky i školské potreby

 

Leitner následne odovzdal v dočasnom migračnom centre Ušivak na okraji Sarajeva symbolický šek zástupcovi riaditeľa Služby pre cudzinecké otázky BaH Mirsadovi Buzarovi. Humanitárna zásielka obsahuje spacie vaky, karimatky, termosky, oblečenie, stany, hygienické balíčky, hračky a školské potreby.

 

Možno vás zaujme: Pentagon sa priznal k zabitiu civilistov v Kábule

 

Materiálnu humanitárnu pomoc by mali vypraviť zo Slovenska v pondelok. "Bosnu a Hercegovinu vnímame ako kľúč k stabilite regiónu, a tým aj Európy. Naším záujmom je, aby bola Bosna a Hercegovina rešpektovaným a suverénnym členom európskej a transatlantickej bezpečnostnej komunity," poznamenal Leitner.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies