Slovensko poskytne Afganistanu rozvojovú pomoc za pol milióna eur

NETKY.SK • 5 Október 2016, 15:16 • 2 min
Slovensko poskytne Afganistanu rozvojovú pomoc za pol milióna eur

BRUSEL- Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dnes počas vystúpenia na medzinárodnej donorskej konferencii o Afganistane v Bruseli oznámil, že Slovensko v rámci svojej rozvojovej cezhraničnej pomoci poskytne Afganistanu mimoriadny príspevok vo výške 500.000 eur.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že dnešná, hlavná časť dvojdňovej bruselskej konferencie o Afganistane, ktorá združila zástupcov 75 krajín sveta a 25 medzinárodných organizácií, bola venovaná otázkam finančnej pomoci v prospech rozvoja Afganistanu.

 

"My sme v Afganistane angažovaní už veľa rokov. Aj prostredníctvom našich vojakov. Je to jedna z troch hlavných krajín pre slovenskú rozvojovú pomoc," uviedol Lajčák. Vo svojom vystúpení na konferencii oznámil, že pokiaľ ide o oblasť rozvojovej pomoci, Slovensko popri každoročnom príspevku v objeme 300.000 eur poskytne mimoriadny príspevok vo výške 500.000 eur. Lajčák v tejto súvislosti spresnil, že tieto zdroje pôjdu do oblasti vzdelávania a zdravotníctva, pričom ide o peniaze, ktoré už boli vyčlenené v štátnom rozpočte pre ministerstvo zahraničných vecí na oficiálnu rozvojovú pomoc SR.

 

"Pokiaľ ide o oblasť bezpečnosti, potvrdil som, že naše sily zostávajú prítomné v Afganistane v rámci misie NATO na podporu a výcvik afganských ozbrojených síl," dodal Lajčák. Spresnil, že počty slovenských vojakov v tejto krajine zostanú nezmenené (vyše 60 príslušníkov) a Slovensko bude i naďalej poskytovať finančné príspevky aj pre afganské ozbrojené sily po obdobie ďalších troch rokov (2018-20) v objeme 500.000 dolárov ročne.

 

Najvyšší predstavitelia EÚ si dali záväzok prostredníctvom tejto konferencie vyzbierať štyri miliardy eur pre Afganistan, čo je podľa Lajčáka dosiahnuteľné, pretože v Bruseli boli zastúpené všetky hlavné medzinárodné organizácie a finančné inštitúcie.

 

EÚ je výrazným donorom, ako však pripomenul Lajčák, krajiny EÚ vrátane Slovenska vyvinuli silný apel na vládu národnej jednoty Afganistanu, ktorej zdôraznili, že je nevyhnutné, aby si plnila svoje povinnosti, pokiaľ ide o reformné návrhy a fungovanie štátu. Mnohé z finančných prísľubov z Bruselu sú viazané na podmienky, ktoré afganská vláda musí splniť.

 

"V žiadnom prípade nejde o sypanie peňazí do bezodnej jamy. Sú to peniaze viazané na konkrétne reformné kroky a konkrétne projekty," zdôraznil minister.

Lajčák v závere pripomenul, že finančná pomoc EÚ pre Afganistan nie je previazaná s nedeľňajšou politickou dohodou o vracaní afganských migrantov z EÚ do ich domovskej krajiny. Túto dohodu vníma ako ústretový krok Kábulu v čase, keď veľká časť súčasných nelegálnych migrantov prichádza do Európy práve z Afganistanu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona