Slovensko poskytlo organizáciám cestovného ruchu dotácie v objeme 6,4 milióna eur

NETKY.SK • 27 Máj 2019, 16:51 • 2 min
Slovensko poskytlo organizáciám cestovného ruchu dotácie v objeme 6,4 milióna eur

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) poskytlo v roku 2019 na podporu domáceho cestovného ruchu zhruba 6,41 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Objem dotácií organizáciám cestovného ruchu na základe príslušného zákona tak oproti roku 2018 vzrástol o 425,9 tisíca eur, alebo o 7,1 percenta.

 

Ako pre agentúru SITA uviedla rezortná hovorkyňa Karolína Ducká, v tomto roku pridelili pre 36 oblastných organizácií cestovného ruchu sumu 5,41 milióna eur a pre päť krajských organizácií cestovného ruchu viac ako jeden milión eur. Vlani boli schválené dotácie organizáciám cestovného ruchu vo výške 5,983 milióna eur.

"Oblasti, na ktoré možno pridelenú dotáciu použiť, definuje zákon o podpore cestovného ruchu. Organizácie najviac prostriedkov žiadajú na úseku marketingu a propagácie. Z hľadiska ministerstva je najdôležitejšie rozvíjať trvalo udržateľné metódy cestovného ruchu a tvorbu komplexných produktov cestovného ruchu," informovala Ducká.

 

Najviac finančných prostriedkov rezort poskytol piatim oblastným organizáciám cestovného ruchu - Región Vysoké Tatry, Bratislavská organizácia cestovného ruchu, Región Liptov, Košice - Turizmus a Trenčianske Teplice.

 

img


Ministerstvo dopravy a výstavby očakáva nárast návštevnosti Vysokých Tatier, ktoré známy cestovateľský sprievodca Lonely Planet označil za najzaujímavejšiu letnú európsku destináciu roku 2019. Rezort chce toto prestížne ocenenie domáceho najvyššieho pohoria a regiónu zároveň využiť vo svojich aktivitách pri turistickej propagácii Slovenska v zahraničí.

 

"Z ocenenia máme, samozrejme, radosť a určite sa premietne aj do ďalšej návštevnosti Vysokých Tatier, ktoré sú z dlhodobého hľadiska poprednou slovenskou destináciou. Aktuálnu informáciu určite využijeme pri všetkých marketingových príležitostiach," poznamenala Ducká.

Rezort sa pri prezentácii turistických možností Slovenska zameriava najmä na letný turistický ruch (turistika, jaskyne, národné parky a chránené krajinné oblasti, cyklotrasy, kúpaliská a vodné plochy), zimný cestovný ruch (najmä lyžiarske strediská), kúpeľný a zdravotný cestovný ruch (klasické liečebné kúpele a wellness, fitness a beauty). Takisto aj na kultúrny a mestský cestovný ruch (pamiatky UNESCO, hrady, zámky, sakrálne pamiatky, múzeá, galérie) a kongresový cestovný ruch (mítingy a kongresy).

Ministerstvo dopravy a výstavby má v rozpočte na rok 2019 vyčlenené výdavky na cestovný ruch v objeme 8,55 milióna eur, z toho na propagáciu - marketingové aktivity 1,95 milióna eur a na dotácie pre organizácie cestovného ruchu 6,6 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies