Slovensko pokorilo USA 3:2, víťazstvo však na postup nestačí

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 16:46 • 2 min
Slovensko pokorilo USA 3:2, víťazstvo však na postup nestačí

PETROHRAD - Slovenskí hokejisti budú tretí rok v rade chýbať vo štvrťfinále MS. V utorkovom rozhodujúcom súboji v Petrohrade síce zdolali USA 3:2 po predĺžení, ale dva body im na postup nestačili.

slovakia

left justify in out

V tabuľke B-skupiny tak zaostali za štvrtými Američanmi o dva body a skončili na 5. mieste. Slováci síce zásluhou gólu Christiána Jaroša po 162 minútach a 13 sekundách zlomili strelecké trápenie na šampionáte, ale v ďalších minútach nedokázali na tento moment nadviazať a Američania otočili skóre. Zverenci trénera Zdena Cígera dokázali už iba vyrovnať zásluhou premiérového gólu Pavla Skalického na MS. V stretnutí doplatili aj na to, že nevyužili ani jednu z piatich presiloviek.

 

Američania splnili svoj cieľ, keď vyrovnaný zápas dotiahli do predĺženia, v ňom rozhodol o triumfe SR Marko Daňo. Reprezentantov USA čaká presun do Moskvy, vo štvrťfinále narazia na víťaza A-skupiny Česko.

 

B-skupina (Petrohrad)

USA - Slovensko 2:3 pp (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)

Góly: 28. Nelson (Warsofsky, Vatrano), 43. Foligno (Larkin) - 19. Jaroš (Viedenský), 53. Skalický (Marcinko, Graňák), 62. Daňo. Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Sidorenko (Biel.) - Lazarev (Rus.), Suominen (Fín.), vylúčení: 5:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, zmeny: SR od 21. min. bez Viedenského.

zostavy:

USA: Kinkaid - Wideman, Hanifin, Murphy, McCabe, Warsofsky, Skjei, Santini - Foligno, Matthews, Larkin - Hinostroza, Nelson, Vatrano - Motte, Compher, Connor - Fasching, Hendricks, Wood - Maroon

Slovensko: J. Hudáček - Marinčin, Sekera, Meszároš, Švarný, Graňák, Mikuš, Jaroš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Bakoš, Lušňák, Réway - Dravecký, Marcinko, Skalický - Cehlárik, Daňo, Bartánus

 

Úvodné minúty priniesli opatrný hokej, ani jeden z tímov nechcel príliš riskovať. Američania zvolili fyzickú hru a už v 4. min. sa ocitol po tvrdom zákroku na ľade Lušňák, dokázal sa však pozviechať a pokračovať v hre. Onedlho prišla prvá chyba, J. Hudáček zaváhal pri rozohrávke, stihol sa však vrhnúť do bránkoviska a Hinostrozovu šancu zmariť. V 8. min zostal ležať v strede hracej plochy po ostrom zákroku Cehlárik, aj v tomto prípade zostala píšťalka rozhodcu nemá.

 

Slováci len s námahou prenikali pred Kinkaida, cítili však, že súperova obrana dokáže pod tlakom vyrobiť hrúbku. V 10. min. po dobrej práci Skalického trafil zblízka Dravecký iba amerického brankára, potom zaujal Hudáčkov teč a nebezpečné nahodenie, ktoré sa skončilo na Kinkaidovi. V 19. min. to už Slovákom vyšlo, Viedenský našiel voľného Jaroša, ten si spracoval skákajúci puk a zacielil presne pomedzi Kinkaidove betóny - 0:1. Po 162 minútach a 13 sekundách tak zlomil strelecké trápenie svojho tímu na MS.

 

Slovákom tento moment vlial krv do žíl a v druhej tretine pri ich presilovke visel vo vzduchu aj druhý gól. Lenže Réway v tutovej pozícii pálil tesne mimo, Hudáček v dorážke nanamieril do odkrytej bránky a opäť Réway s Graňákom trafili protihráča. Zato Američania sa pri početnej výhode herne chytili, po nahodení Warsofského síce dorazil puk do prázdnej bránky Nelson korčuľou, podľa videorozhodcu tak však urobil neumýselne - 1:1. V druhom dejstve už nepokračoval v hre pre zranenie kolena Viedenský, čím sa okresali ofenzívne možnosti Cígerovho mužstva.

 

Ďalšiu presilovku zahrali Slováci zle a na ich hokejky sa dostal kŕč. Američania zacítili súperovu neistotu, tlačili sa neúnavne pred J. Hudáčka. Ten v 36. min. vytesnil Faschingov teč maskou, na druhej strane zaujal ofenzívny výpad Réwaya, ktorý zakončil náprahom priamo do Kinkaida. V 39. min. už-už dvíhal ruky nad hlavu Matthews, J. Hudáček však stihol zaklapnúť betóny skôr, ako puk prekročil bránkovú čiaru.

 

Slovenskí hokejisti sa naďalej trápili v presilovke. Po tom, čo nevyužili ani svoju štvrtú v zápase, prišiel trest v podobe gólu Foligna, ktorý pretlačil puk za J. Hudáčka a Američania prvýkrát viedli.

 

Hráči v modrých dresoch to nevzdávali, ich snaha však narážala na odpor súpera, ktorý zubami-nechtami bránil náskok. V 49. min. unikol americkej obrane Réway, v čistej šanci bol zahákovaný, rozhodcovia však namiesto trestného strieľania udelili Hanifinovi iba dvojminútový trest.

 

Cígerovi zverenci početnú výhodu opäť nezužitkovali a po jej uplynutí sa radovali z gólu Američania, rozhodcovia ho však neuznali pre postavenie hráča v bránkovisku. Slováci v snahe vyrovnať stále viac otvárali obranu, čo bola voda na mlyn pre americké brejky, v 52. min. zakončil zblízka Matthews, no J. Hudáček jeho šancu zneškodnil. Slovenskí reprezentanti to ale nevzdávali, v 53. min. sa strela Graňáka odrazila od tela Skalického do siete a bolo vyrovnané. Potom sa museli brániť pri Sekerovom vylúčení, v oslabení mal rozhodnutie na hokejke Daňo, ale v skvelej pozícii minul. V závere v snahe vyhrať v riadnom čase odvolal tréner Cíger z bránky J. Hudáčka, ale power play vytúžený víťazný gól nepriniesla. V predĺžení rozhodol o slovenskom triumfe Daňo.

 

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS/:

 

Zdeno Cíger, tréner SR: "Chcem sa poďakovať chlapcom za dnešný kolektívny a bojovný výkon. Nevzdali to a bili sa o štvrťfinále až do konca. Máme mladý tím a predchádzajúce zápasy sme nezvládli neskúsenosťou a zbytočnými chybami. Dnes sme ukázali to, čo sme predtým nedokázali, teda hrať s minimom zaváhaní a s minimom vylúčení. Musíme sa z chýb na turnaji poučiť a ísť ďalej."

 

Andrej Sekera, kapitán SR: "Bohužiaľ, turnaj sa pre nás končí. Je nám to ľúto, ale za dnešný zápas musím chlapcov pochváliť. Ukázali sme srdce. Ukázali sme, že vieme hrať hokej a že vieme zabojovať jeden za druhého. Chceli sme vyhrať v riadnom čase, to sa nám síce nepodarilo, no duel môžeme hodnotiť pozitívne. Škoda šancí najmä v presilových hrách." Po záverečnom vystúpení v ňom síce prevládali zmiešané pocity, nie však rozčarovanie ani skepsa. "Sklamanie. V našej hre vládla nedisciplinovanosť, zlyhala organizácia. Chalani chceli niečo vytvoriť, ale čím viac sa snažili, tým viac to nešlo," uviedol Sekera. Na otázku, či bol slovenský osud na turnaji spečatený spravodlivo, odpovedal: "Život je niekedy fér, inokedy nie."

 

Až osmička hráčov si v Rusku odkrútila premiérový štart na MS. Podľa Sekeru sa to na tímových výkonoch - víťazstvách aj pádoch - podpísalo veľmi zreteľne. "Bolo to o skúsenosti, veľa chalanov pred tým neodohralo takýto turnaj. Zistili, o čom to na majstrovstvách sveta je, že sa tu korčuľuje každý zápas a nemôže sa ani jeden vypustiť, lebo hrozí strata bodov. Bola to pre nich dobrá skúsenosť, stretli sa na ľade s najlepšími hráčmi sveta, porovnali sa. Mohol by to byť pre nich hnací prostriedok do ďalšej kariéry," zamyslel sa Sekera.

 

Aj dvadsaťdeväťročný bek si v Rusku odkrútil jeden debut. Premiérovo viedol národný tím na MS ako kapitán a vo funkcii sa osvedčil na viacerých frontoch. Na ľade produktivitou a prehľadom, v kabíne zasa dlhoročnými skúsenosťami. "Bola to pre mňa pocta. Nie je to ľahká úloha, niekedy máte v sebe emócie a nervy si musíte udržať na uzde, 'kusnúť' si do jazyka. Líder musí byť za každého stavu pozitívny, povedať to v kabíne pokojne a nerozkrikovať sa," konštatoval. Svoje slová následne demonštroval pri celkovom hodnotení slovenských výkonov. "Som hrdý na každého jedného chalana, či sa darilo alebo nie. Vyhrávali aj prehrávali sme spolu ako mužstvo. Niekedy to vyšlo, niekedy nie. Každý sa snažil v rámci svojich možností. Bohužiaľ, slovenský hokej je niekde inde ako ten svetový. Bol to preň reálny obraz."

 

Petrohradský šampionát Slovákom z hľadiska výsledkov opäť nevyšiel. Hoci v uplynulých dvoch týždňoch prijali prevahu negatívnych emócií, Sekeru národná hrdosť neopustila. Reprezentovať príde rád aj nabudúce, najbližšie dni však bude rozmýšľať nad nezvládnutou tohtoročnou misiou. "Každého to bude hnevať niekoľko dní, potom to bude minulosť. Treba si z toho zobrať ponaučenie," dodal.

 

Marko Daňo, útočník SR: "Počúvanie národnej hymny je vždy krásne. Všetko je tak, ako má byť. Lúčime sa s turnajom víťazstvom, ale po predĺžení. Škoda, že to nestačí na štvrťfinále," povedal Marko Daňo v mixzóne slovenským novinárom. Na svoj prvý gól na MS 2016 čakal 21-ročný útočník Winnipegu až do siedmeho zápasu, ktorý vôbec nemusel byť posledný. Ak by premenil svoju šancu v oslabení v závere tretej tretiny, mohlo byť všetko inak. "Mrzí ma šanca v závere, keď sa mi puk skĺzol po hokejke. Strela nebola dostatočne razantná, aby sa dostala do bránky. Priznávam, že na konci sme už ťahali nohy. Ale bojovali sme a dávali do toho všetko,"

 

Július Hudáček, brankár SR: "Je to veľká škoda, v postup som veril až do konca zápasu. Chytalo sa mi dnes veľmi dobre. Každým zápasom som sa cítil v bránke lepšie, takže škoda, že sa to pre nás už skonćilo. V tomto zápase sme ukázali, že hrať hokej vieme, pretože sme si zápas užívali. V prechádzajúcich dueloch to tak nebolo, cítili sme až príliš veľký tlak."

 

Christián Jaroš, obranca SR: "Pri mojom góle som dostal peknú prihrávku od Mareka Viedenského, snažil som to trafiť k žŕdke a vyšlo to. Pri druhom americkom góle som bol nechtiac pri tom. Súperov hráč puk nastrelil tak, že keď som sa chcel postaviť, tak to vošlo Julovi medzi nohy a bol z toho gól na 1:2. Ak by sme nedostali gól na 1:2 od mojej korčule, bol by to iný zápas. Verím tomu, žeby sme strelili ten potrebný gól," skonštatoval Jaroš do kamier RTVS. Dnes sme potrebovali vyhrať za tri body, bohužiaľ, nevyšlo to. Myslím, že súper bol dnes zdolateľný, škoda, že sme dostali gól na 1:2. Obsadili sme desiate miesto, takže asi tam v súčasnosti patríme. Na to, aby sme sa dostali do štvrťfinále, sme mali odmakať všetky zápasy a nie spoliehať sa na ten posledný."

 

Martin Réway, útočník SR: "Víťazstvo poteší, ale je k ničomu. Chceli sme vyhrať v riadnom hracom čase, nevyšlo to. Turnaj sme síce ukončili víťazne, ale inak je to veľké sklamanie. Dnes som mal tri-štyri dobré šance, ale zle som ich vyriešil. Je mi jedno, čo si ľudia o mne myslia, ja som v prvom rade sklamal spoluhráčov. Dostal som dôveru, mal som zbierať body. Celý turnaj mi však odskakovali puky, nedarilo sa mi."

 

 "Dosiahli sme víťazstvo, ktoré je na nič. Ak by sme uhrali body aspoň s Bielorusmi, sme vo štvrťfinále. Je to škoda, sami sme si to pokazili. Dnes sme boli oveľa aktívnejší, ale za tie predchádzajúce zápasy sme si štvrťfinále nezaslúžili," priznal Réway.

 

Dominik Graňák, obranca SR: "Cieľ, ktorý sme si dali, sme nesplnili. Ušli nám zápasy predtým, najmä duel s Bieloruskom a tam sme si to prehrali. Každý má nárok na svoj názor a hodnotiť turnaj po svojom. Turnaj bol dlhý, odohrali sme sedem zápasov. Treba povedať, že väčšina výkonov nebola podľa našich predstáv."

 

Tabuľka B-skupiny

1. Kanada 6 6 0 0 0 34:4 18*

2. Fínsko 6 6 0 0 0 25:6 18*

3. Nemecko 7 4 0 1 2 22:20 13*

4. USA 7 3 0 1 3 22:18 10*

-----------------------------------------------

5. SLOVENSKO 7 2 1 0 4 15:23 8

6. Francúzsko 6 1 1 0 4 11:20 5

7. Maďarsko 7 1 0 0 6 12:31 3

-----------------------------------------------

8. Bielorusko 6 1 0 0 5 13:32 3

*-istý postup do štvrťfinále

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies