Slovensko podľa ministerstva vnútra bojuje proti korupcii úspešne

NETKY.SK • 28 November 2016, 15:47 • 2 min
Slovensko podľa ministerstva vnútra bojuje proti korupcii úspešne

BRATISLAVA - V súlade so Strategickým plánom boja proti korupcii v Slovenskej republike, ktorý vláda schválila ešte v auguste 2011, sa Slovensko zaviazalo pokračovať v riešení a plnení preventívnych opatrení, aby sme znížili úroveň korupcie a zvýšili transparentnosť v celej krajine. Jedným z ďalších takýchto opatrení, ktoré Slovensku odporučila aj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), je eliminovať potenciál pre korupčnú trestnú činnosť zahraničných verejných činiteľov v medzinárodných obchodných vzťahoch.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z materiálu, ktorý vláde predkladá ministerstvo vnútra SR. Materiál, ktorý do rokovania vlády zatiaľ nie je zaradený, informuje o plnení úloh SR v boji proti korupcii, ale aj o odporúčaniach OECD v súvislosti s prevenciou úplatkárstva v medzinárodných obchodných transakciách. Materiál pritom vychádza z Dohovoru OECD o boji s podplácaním zahraničných verejných činiteľov v medzinárodných obchodných transakciách, ktorý v SR nadobudol platnosť 23. novembra 1999.


V časti Vyhodnotenie plnenia úloh dopĺňajúcich Strategický plán boja proti korupcii v Slovenskej republike zodpovednými subjektmi štátnej správy rezort vnútra zhodnotil, že sa mu tieto úlohy podarilo splniť. O úlohu zabezpečiť školenia a odborné semináre s účasťou domácich aj zahraničných lektorov sa postarali Národná kriminálna agentúra (NAKA) SR, Generálna prokuratúra SR v spolupráci s policajnou akadémiou či Právnickou fakultou Univerzity Komenského. Policajtom na školeniach dvakrát prednášali kriminálni vyšetrovatelia Federálneho úradu vyšetrovania USA. Na organizácii odborného seminára participovala aj sekcia kontroly a prevencie korupcie Úradu vlády Slovenskej republiky a Veľvyslanectvo USA v Bratislave. "...aktivitou medzinárodného významu bolo zapojenie sa do výzvy Európskej policajnej akadémie European Police College (CEPOL) na zorganizovanie medzinárodného seminára so zameraním na prevenciu a boj s trestnou činnosťou korupcie," uvádza sa v materiáli rezortu vnútra.

 

Ďalším z opatrení pod gesciou Ministerstva vnútra SR pri medzirezortnom Expertnom koordinačnom orgáne pre boj so zločinnosťou bolo zriadenie medzirezortnej pracovnej skupiny odborníkov zameranej na boj proti korupcii z 5. augusta 2014. Členmi pracovnej skupiny sú zástupcovia z ministerstiev, ostatných ústredných orgánov štátnej správy, Generálnej prokuratúry SR, Združenia miest a obcí Slovenska ako aj zástupcovia mimovládnych organizácií Transparency International Slovensko a Aliancia Fair-play. Ministerstvo vnútra sa podieľalo aj na tvorbe národného dokumentu Akčný plán na posilnenie Slovenskej republiky ako právneho štátu, ktorý vláda schválila 8. júla minulého roka. V rámci operačného programu Efektívna verejná správa vypracovalo Prezídium Policajného zboru návrh národného protikorupčného projektu s názvom Zvýšenie efektivity preventívnych a represívnych opatrení v boji proti korupcii.

 

Schválili ho 21. mája 2015. Z materiálu rezortu vnútra vyplýva, že v súčasnosti špecifikujú jeho aktivity a identifikujú materiálne, technické a technologické zabezpečenie, ale aj výdavky nevyhnutné na implementáciu protikorupčného projektu. Výsledkom tohto projektu by mali byť analýzy a návrhy opatrení proti korupcii, protikorupčné vzdelávanie, posilnenie analytických kapacít národnej kriminálnej agentúry, ako aj vypracovanie prakticky orientovaného manuálu s názvom Efektívne proti korupcii.


Z iniciatívy národnej kriminálnej agentúry vznikol spoločný protikorupčný e-learning program SR a OECD určený na podporu vzdelávania a zabezpečenie tréningových aktivít v oblasti protikorupčnej politiky. Každý z výukových modulov bude obsahovať dotazník v podobe znalostného testu, ktorého vyplnenie sa skončí vyhodnotením reálne zadaných a správnych odpovedí s možnosťou vygenerovania a vyplnenia nového dotazníka.

 

"Na kreovaní koncepcie jednotlivých modulov projektu, obsahovej konštrukcie dotazníkov a súvisiacich odpovedí budú okrem zástupcov z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky participovať aj dvaja experti z OECD," spresňuje ministerstvo. Cieľom protikorupčného e-learning programu je sprístupňovať aktuálne informácie o prevencii korupcie a zvyšovať informovanosť v danej oblasti vizuálne atraktívnym spôsobom v režime 24/7. Národná kriminálna agentúra sa zapojila aj do riešenia Medzinárodného projektu protikorupčných zložiek členských krajín Európskej únie. Tento projekt je podľa rezortu vnútra určený na elektronickú komunikáciu a výmenu operatívnych informácií medzi protikorupčnými zložkami členských krajín Európskej únie. Vznikol z iniciatívy Federálneho protikorupčného úradu Rakúska v spolupráci s Centrálnym protikorupčným úradom Poľska a Európskym policajným úradom (Europol).


Úlohy podľa odporúčaní OECD si podľa správy rezortu vnútra splnili aj ostatné ministerstvá - financií, spravodlivosti, zahraničných vecí a hospodárstva, ale aj Úrad pre verejné obstarávanie. Pracovná skupia OECD hodnotila Slovensko doteraz v troch fázach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies