Slovensko po prvýkrát v histórii hostí EURO do 19 rokov

NETKY.SK • 18 Jún 2022, 11:42 • 2 min
Slovensko po prvýkrát v histórii hostí EURO do 19 rokov

Po dvojročnej pandemickej pauze sa na scénu vracajú Majstrovstvá Európy vo futbale do 19 rokov. Turnaj sa premiérovo uskutoční na Slovensku, ktoré sa zároveň na tomto podujatí predstaví po dlhých dvadsiatich rokoch.

slovakia

left justify in out

Šampionát odštartuje dnes o 17:30 duelom našich reprezentantov s favorizovaným Francúzskom. Nasledovať bude zápas Talianov s Rumunmi. Všetky zápasy slovenského výberu a vyraďovacej fázy odvysiela verejnoprávna RTVS takisto na svojom webe rtvs.sk. Aj tento ročník sa koná v obmedzenom formáte, pričom v akcii uvidíme osem tímov.

 

img

 

Väčšina účastníkov EURA U19 sa predstaví na majstrovstvách sveta dvadsaťročných, ktoré sa konajú o rok v Indonézii. Automaticky sa tam kvalifikujú prvé dve mužstvá z oboch skupín, ktoré zároveň tvoria semifinálovú fázu EURA. O piatu miestenku si to medzi sebou rozdajú tímy na tretích miestach. Práve na túto priečku pomýšľajú naši futbalisti, keďže na vedúcich pozíciách sa očakávajú Taliani a Francúzi.

 

Triumf mali obhajovať Španieli, ktorí v roku 2019 uspeli s hráčmi ako Éric García či Ferrán Torres, na turnaj sa však rovnako ako susedia z Portugalska prebojovať nedokázali. Tieto tradičné tímy chýbajú medzi dorasteneckou smotánkou po prvýkrát od roku 2005. Hrať sa bude na štadiónoch v Trnave, Banskej Bystrici, Dunajskej Strede, Senci a Žiari nad Hronom.

 

img

 

Na šampionáte bohužiaľ neuvidíme najväčšie hviezdy niektorých výberov. Taliansky kapitán Wilfriend Gnonto mal patriť k najlepším hráčom EURA, jeho klub FC Zürich mu ale zakázal štartovať kvôli predkolu Ligy majstrov. Francúzsko sa bude musieť zaobísť bez Lucasa Gourna-Douatha či Edouarda Michuta, zatiaľ čo v drese Anglicka neuvidíme Sholu Shoretira z Manchesteru United. V nominácii Albionu naopak nechýbajú Liam Delap (Manchester City) a Carney Chukwuemeka (Aston Villa).

 

img

 

Pozornosť tak budú pútať hlavne hráči z juniorských tímov slávnych klubov. Ofenzívny klenot Yusuf Demir si v nedávno skončenej sezóne vyskúšal dres Barcelony, zatiaľ čo defenzívny záložník Ervin Omić je kapitánom výberov do 17 a 19 rokov v turínskom Juventuse.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies