VIDEO Naši futbalisti odčinili prehru s Walesom: Rusko zdolali 2:1 po krásnych góloch Hamšíka a Weissa

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 20:00 • 2 min
VIDEO Naši futbalisti odčinili prehru s Walesom: Rusko zdolali 2:1 po krásnych góloch Hamšíka a Weissa

Lille - Slovenskí futbalisti zvíťazili v stredajšom zápase EURO 2016 nad Ruskom 2:1 a odlepili sa z posledného miesta v tabuľke B-skupiny. Zverenci trénera Jána Kozáka odčinili prehru s Walesom (1:2), keď v súboji so "zbornou" položili základ víťazstva už v prvom polčase po ukážkových góloch Vladimíra Weissa a Mareka Hamšíka. V 80. minúte striedajúci Denis Glušakov dokázal už len zmierniť prehru favorita.

slovakia

left justify in out

Slováci získali na štadióne Pierrea Mauroya v Lille historické tri body na európskom šampionáte a reálne môžu pomýšľať na postup do osemfinále. Záverečný súboj v B-skupine odohrajú v pondelok 20. júna o 21.00 h v Saint-Étienne proti Anglicku, ktoré ešte predtým čaká ostrovné derby s Walesom (štvrtok 16. júna o 15.00 h v Lens). Do vyraďovacej fázy sa prebojujú prvé dva tímy každej zo šiestich skupín plus štyria najlepší z tretích miest.

 

B-skupina (Lille):

Rusko - SLOVENSKO 1:2 (0:2)

Góly: 80. Glušakov - 32. Weiss, 45. Hamšík. Rozhodovali: Skomina - Praprotnik, Vukan (všetci Slov.), ŽK: Ďurica, 38.989 divákov.

Zostavy a striedania:

Rusko: Akinfejev - Smolnikov, V. Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov - Golovin (46. Mamajev), Neustädter (46. Glušakov) - Kokorin (75. Širokov), Šatov, Smolov - Dziuba

SR: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Mak (79. Ďuriš), Hamšík, Weiss (72. Švento) - Duda (67. Nemec)

 

 

 

 

 

Tréner Ján Kozák urobil tri zmeny v zostave oproti duelu s Walesom, ktorý slovenským futbalistom výsledkovo nevyšiel. Na ľavom kraji obrany nastúpil uzdravený Hubočan, v strede poľa Pečovský a na hrote Duda, autor gólu do siete Walesu. Pod zatvorenou strechou štadióna v Lille vstúpili Slováci do zápasu aktívne. V 3. minúte vybojoval Mak prvú štandardnú situáciu a po nej roh, ale jeho tím sa nedostal k zakončeniu. V 8. minúte Dziuba vyzvŕtal Škrtela, ale slovenský kapitán nestratil stabilitu a napokon nepustil ruského útočníka do šestnástky. O dve minúty zakončil Hamšík brejkovú situáciu tvrdou strelou z ťažkého uhla, bránu však netrafil. Slováci mali územnú prevahu, pri výstavbe útočných akcií im však chýbala väčšia podpora krídelných priestorov a tak sa dostávali iba k náznakom šancí. Ruský tím ťažil najmä z výškovej prevahy. Po dvoch vyhratých hlavičkových súbojoch sa ocitol v dobrej palebnej pozícii Smolov, ale lopta mu nesadla. Rusi s pribúdajúcim časom prevzali iniciatívu a rýchlymi kombináciami sa jednoducho dostávali za chrbát slovenskej defenzívy. V 23. minúte bol v šanci Dziuba, ktorý hlavičkoval v záklone málo razantne a Kozáčik si s jeho pokusom poradil. V 28. minúte sa Slováci dopustili série chýb, keď sa nestihli včas vrátiť nazad po ofenzívnom výpade a Smolov z hranice šestnástky o centimetre minul žrď Kozáčikovej brány. Slovenské nepresnosti boli vodou na ruský mlyn, "zborná" však v koncovke nenašla potrebný kľud. Dôležitý prvý gól napokon padol na opačnej strane ihriska. Hamšík v 32. minúte skvele načasovanou prihrávkou zo stredového kruhu našiel nabiehajúceho Weissa, ktorý si zasekol dvoch obrancov a krížnou strelou k ľavej žrdi nedal Akinfejevovi šancu - 0:1. Hamšík ukázal svoju genialitu aj krátko pred koncom prvého polčasu, keď jeho individuálnej akcii chýbala len gólová bodka. Tú sa mu podarilo "napísať" v záverečných pasážach prvého polčasu. S Weissom si zopakoval spoluprácu pred prvým gólom a po nakrátko zahratom rohu falšom od žrde poslal loptu do siete - 0:2. Slováci vyškolili súpera v efektivite a kráčali za ziskom historických bodov na najväčšom európskom turnaji, ku ktorým im výrazne pomáhali aj tisícky ich krajanov-fanúšikov na tribúnach.

 

Ruský kouč Sluckij vymenil pred začiatkom druhého polčasu dvoch štítových stredopoliarov, ale dvojgólová "deka" zanechala na jeho mužstve stopy. Rusi sa nevedeli dostať do tempa aj zásluhou aktívnej hry slovenského tímu, ktorý umne bránil náskok a snažil sa hroziť z brejkov. V 54. minúte po jednom z nich Mak tvrdou strelou vyprášil rukavice Akinfejeva a vybojoval roh. Rusi boli častejšie pri lopte, ale zväčša ju bezúčelne nakopávali na Dziubu. V 66. minúte sa im podarilo vytvoriť nebezpečenstvo po kombinačnej akcii, strelu Smolova však obetavo zblokoval Ďurica a zabránil jasnému gólu. Hráči v bielom sa nehnali bezhlavo dopredu, prím hrala defenzíva, ktorá však v 80. minúte pozabudla na striedajúceho Glušakova nabiehajúceho z druhej vlny a hlavičkujúceho po centri Šatova presne k žrdi - 1:2. Rusi v závere vyvinuli obrovské úsilie so zámerom vyrovnať. Tutovku mal na nohe Glušakov, ale nedal a gólom sa neskončila ani strela Dziubu, ktorú zblokoval Hubočan.

 

tabuľka B-skupiny:

1. Wales 1 1 0 0 2:1 3

2. SLOVENSKO 2 1 0 1 3:3 3

3. Anglicko 1 0 1 0 1:1 1

4. Rusko 2 0 1 1 2:3 1

 

Hlasy po zápase

 

Marek Hamšík, stredopoliar SR, autor jedného gólu, najlepší hráč zápasu: "Je to prvé víťazstvo Slovenska na majstrovstvách Európy v histórii, na to sa nezabúda. Podali sme dnes kolektívny výkon, sme vďační, že sme vyhrali, veľmi sa tešíme. Máme dobrých a vhodných hráčov do protiútokov, mali sme pekné akcie a strelili pekné góly. Druhý polčas bol čisto o bránení, udržali sme to. A môj gól? Vlado (Weiss, pozn.) ma videl, nikto pri mne nebol, dobre som to trafil. Tri body sú tri body, dosiahli sme dôležité víťazstvo. Uvidíme, ako sa zajtra skončí duel Anglicka s Walesom. Budeme sa snažiť o postup zo skupiny."

 

Ján Kozák, tréner SR: "O čo ťažšie sa víťazstvo rodí, o to je príjemnejšie. V úvodnom polčase sa oba tímy sústredili, aby nedostali gól, bolo to opatrné. Využili sme však hneď prvú gólovú šancu, čo sa nám nepodarilo proti Walesu. Získali sme psychickú výhodu, potom Marek Hamšík pridal krásny zásah. Chlapci cez polčasovú prestávku vedeli, že tri body ešte nie sú isté. V druhom dejstve sme najprv boli aktívni, no neskôr nás Rusi zatlačili svojou kvalitou hlbšie ako sme chceli. Sily ubúdali, ale odovzdali sme obetavý výkon."

 

Ján Ďurica, obranca SR: "Bolo to dosť náročné, ale pripísali sme si krásny a vydretý triumf. Rusi mali v závere obrovský tlak, ale ustáli sme ho a udržali sme tri body. Celé mužstvo odohralo výborný zápas, Marek Hamšík to trafil fantasticky, škoda inkasovaného zásahu. Víťazstvo je pekné aj pre mňa osobne, keďže som dlhé roky pôsobil v Rusku a uspieť nad ním na takomto podujatí je krásne. Naši fanúšikovia navodili oveľa lepšiu atmosféru než ruskí. Toto stretnutie je už za nami, vo štvrtok zregenerujeme a musíme sa pripraviť na Anglicko."

 

Martin Škrtel, kapitán a obranca SR: "Ešte sme trocha unavení, ale zároveň veľmi šťastní. Museli sme triumfovať, čo sa nám aj podarilo, hoci sme sa dostali pod tlak. Ten sme však prečkali, na majstrovstvách Európy treba mať i šťastie. Rusi hrali na krásu, my sme zabodovali, účel svätil prostriedky. Naše góly boli výsledkom individuálnej geniality, následne sme zápas dotiahli do víťazného konca. Po Walese sme cítili, že sme mali na lepší rezultát. Duel s Anglickom bude pre mňa špecifický, keďže tam dlho pôsobím."

 

Leonid Sluckij, tréner Ruska: "Mali sme plán, s ktorým sme vstupovali do zápasu - chceli sme skórovať ako prví. Súboj by mal v tom prípade iný priebeh, žiaľ, podarilo sa to nášmu súperovi. Pred druhým gólom Hamšíka sme stratili koncentráciu, urobili sme veľkú chybu. Nebudem hovoriť o výkonoch jednotlivcov, preberiem to s nimi osobne a rozanalyzujeme si dnešný výkon. Aj my sme mali nejaké šance, Kokorin, Smolov a Dziuba, ale nepremenili sme ich. Postupová situácia sa pre nás skomplikovala. Každý tím má teraz šancu na postup. O všetkom sa rozhodne v posledných zápasoch. Všetci si uvedomujeme, že s Walesom musíme vyhrať, ak chceme postúpiť. A my ideme vyhrať."

 

Ohlasy médii na stretnutie B-skupiny ME vo futbale, v ktorom v stredu v Lille Slovensko zdolalo Rusko 2:1 (2:0):

 

SportsCenter: "Slovensko zdolalo Rusko 2:1 a dosiahlo prvé víťazstvo na EURO od Československa 1980."

FOXSoccer: "Marek Hamšík bol rozdielový hráč. Gól a pekná asistencia zabezpečili Slovensku pohodlné vedenie."

Spencer FC: "UEFA nemusí vyhodiť Rusov z ME. Slováci to môžu spraviť za ňu!!!"

Guardian: "Skvostný zásah Mareka Hamšíka dáva Slovensku náskok pred Ruskom."

AP: "Slovensko prirobilo Rusku ďalšie problémy."

CNN: "Rusko po prehre so Slovenskom na okraji priepasti." 
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies