Slovensko patrí v liečbe rakoviny pankreasu medzi najúspešnejšie krajiny

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 10:38 • 2 min
Slovensko patrí v liečbe rakoviny pankreasu medzi najúspešnejšie krajiny

BRATISLAVA - Slovensko sa umiestnilo na šiestom mieste a dostalo sa tak medzi najlepšie európske krajiny v oblasti liečby rakoviny pankreasu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu zameraného na porovnanie a zistenie úrovne zdravotnej starostlivosti pri liečbe tohto typu rakoviny v Európe, ktoré zverejnila švédska výskumná organizácia Health Consumer Powerhouse (HCP). TASR o prieskume informoval hovorca Národného centra zdravotníckych informácií Peter Bubla.

slovakia

left justify in out

Najviac bodov v jednotlivých kategóriách (879 z 1000) dosiahlo Holandsko. Tesne nasleduje Dánsko (872), Francúzsko (812), Írsko (807) a Spojené kráľovstvo (800). Slovensko sa umiestnilo na šiestom mieste so 733 bodmi. „Je to pozitívne prekvapenie, že vidíme Slovensko medzi najlepšími krajinami v boji s rakovinou pankreasu. Diagnostika a liečba fungujú na Slovensku veľmi dobre. V celkovom zhrnutí je Slovensko skutočným vzorom pre ďalšie krajiny strednej a východnej Európy," povedal Arne Björnberg, vedúci projektu indexu HCP. Slovensko je jediná krajina v strednej a východnej Európe, ktorá podľa neho poskytuje solídne údaje o liečbe rakoviny pankreasu.
      

Európsky index rakoviny pankreasu 2014 (EIRP) je vôbec prvé porovnanie liečby tohto ochorenia v 30 krajinách, 28 členských štátoch EÚ a tiež v Nórsku a Švajčiarsku. Vyhodnocuje situáciu v oblastiach ako práva pacientov, informovanosť a dostupnosť starostlivosti, prevencia, výsledky liečby, diagnostika, liečivá a paliatívna starostlivosť. Informácie pre jednotlivé ukazovatele v EIRP za Slovenskú republiku poskytlo NCZI v spolupráci s hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR pre klinickú onkológiu Stanislavom Špánikom.
      

Rakovina pankreasu má povesť „tichého zabijaka“, keďže býva zvyčajne odhalená veľmi neskoro a jej liečba je preto často neúspešná. Ide o štvrtú najčastejšiu príčinu úmrtí na rakovinu v EÚ s viac ako 100.000 úmrtiami ročne. Dnes je v Európe diagnostikovaných na rakovinu pankreasu okolo 100.000 Európanov. "Šance na prežitie sú v krajinách s najlepšími výsledkami až dvojnásobne väčšie ako v európskych krajinách s najslabšími výsledkami," poznamenal Bubla. Jedným z najdôležitejších faktorov zlepšenia prežívania na toto ochorenie je skorá diagnostika.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies