Slovensko patrí medzi krajiny s dobrou platobnou morálkou

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 14:19 • 2 min
Slovensko patrí medzi krajiny s dobrou platobnou morálkou

BRATISLAVA - Slovensko patrí medzi krajiny s dobrou platobnou morálkou firiem. Vyplýva to z výsledkov celoeurópskeho prieskumu Európsky platobný report (EPR) 2015, ktorý zverejnila spoločnosť Intrum Justitia zaoberajúca sa správou a manažmentom pohľadávok.

slovakia

left justify in out

"Slovenské firmy majú pozitívny pohľad na očakávané riziká v nadchádzajúcom roku, 30 % z nich si myslí, že riziko zo strany ich dlžníkov sa zníži," uvádza sa v prieskume.

 

Horšie ako Slovensko sa v rebríčku umiestnili Česká republika a Poľsko. Na vrchole rebríčka v platobnej schopnosti krajín sa nachádza Dánsko, Rakúsko a Maďarsko, čo znamená, že tieto štáty majú vysokú platobnú stabilitu. Naopak, najhoršie dopadla Bosna, Portugalsko a Taliansko, ide teda o štáty so zlou platobnou stabilitou.

Intrum Justitia sa v prieskume zamerala aj na hlavné príčiny, prečo sú platby firmám od zákazníkov oneskorené. "Ukázalo sa, že 6 z 10 spoločností usudzuje, že najdôležitejšou príčinou sú zámerne oneskorené platby. Na Slovensku je o tom presvedčených 64 % firiem," priblížila spoločnosť.

 

Každá druhá európska firma navyše uviedla, že sa stretla s požiadavkou, aby pristúpila na dlhšiu dobu splatnosti, než aká jej vyhovuje. "Na Slovensku sa s tým stretlo 36 % firiem," doplnil autor prieskumu.

 

Ukázalo sa tiež, že podľa každej tretej európskej firmy by rýchlejšie platby od zákazníkov umožňovali prijímať viac zamestnancov. To zodpovedá 8 miliónom spoločností. "Medzi firmami s viac ako 50 zamestnancami je 30 % takých, ktoré tvrdia, že by zamestnávali viac, keby ich faktúry boli splácané rýchlejšie. To naznačuje, že je tu niekoľko miliónov, alebo skôr niekoľko desiatok miliónov pracovných miest, ktorých vytvorenie znemožňujú oneskorené platby," zdôraznil prezident Intrum Justitia Lars Wollung. V prípade Slovenska na otázku, či by firmy prijímali viac zamestnancov, keby ich faktúry boli zaplatené rýchlejšie, odpovedalo kladne až 40 % spoločností.

 

Každá štvrtá firma v Európe okrem toho uviedla, že existuje súvislosť medzi oneskorenými platbami a potrebou prepúšťať zamestnancov. "Na Slovensku je toto číslo ešte vyššie, ide až o 28 % firiem. Podľa aktuálnych zistení tak oneskorené platby prispievajú k nutnosti prepúšťať zamestnancov," informuje analýza.

 

Európsky platobný report za rok 2015 vychádza z prieskumu, ktorý sa uskutočnil v 29 európskych krajinách v období od februára do apríla tohto roka. Spoločnosť Intrum Justitia zozbierala údaje od 9.000 spoločností v Európe vrátane 200 firiem zo Slovenska, aby získala prehľad o platobnej morálke a finančnom zdraví európskych firiem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies