Slovensko otvorí svoj pracovný trh pre občanov Chorvátska

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 11:22 • 2 min
Slovensko otvorí svoj pracovný trh pre občanov Chorvátska

BRATISLAVA - Vláda v stredu schválila úplné otvorenie pracovného trhu na Slovensku pre občanov Chorvátska k 1. júlu tohto roka, odkedy sa Chorvátsko stane členským štátom Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Slovensko tak nebude uplatňovať prechodné obdobie na voľný pohyb pracovníkov z Chorvátska. Rezort zahraničných vecí a európskych záležitostí a ministerstvo práce a sociálnych vecí spoločne predpokladajú, že po vstupe Chorvátska do EÚ nenastane dramatický nárast záujmu občanov tohto štátu o zamestnanie na Slovensku.

Ako sa uvádza v schválenom materiáli, vzhľadom na stupeň hospodárskeho rozvoja oboch krajín by Slovensko nemalo byť atraktívnou cieľovou destináciou pre občanov Chorvátskej republiky. Priemerná mzda v Chorvátsku vlani v prepočte na eurá dosahovala takmer 709,5 eura, kým na Slovensku bola na úrovni 805 eur. Minimálna mzda v Chorvátsku bola v minulom roku v prepočte na eurá približne 370 eur a na Slovensku 337,7 eura. Vyššia ako na Slovensku však bola v Chorvátsku aj miera nezamestnanosti, keď vlani dosiahla 15,9 %. Na Slovensku bola v roku 2012 nezamestnanosť na úrovni 14 %. 

"Na základe uvedeného nie je dôvod predpokladať, že by otvorenie trhu práce Slovenskej republiky pre občanov Chorvátskej republiky mohlo spôsobiť závažné problémy na trhu práce Slovenskej republiky," tvrdia ministerstvá. Ku koncu marca tohto roka na Slovensku pracovalo 146 občanov Chorvátska. Aj keď sa počet zamestnaných občanov Chorvátska na území Slovenska zvyšoval medziročne približne o 30 %, podľa ministerstva práce ide v absolútnych číslach o zanedbateľný počet a v nadchádzajúcom období nie je očakávaná výrazná zmena trendu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies