Slovensko ostáva verné európskej tradícii protifašistického zápasu

NETKY.SK • 29 August 2013, 17:48 • 2 min
Slovensko ostáva verné európskej tradícii protifašistického zápasu

BANSKÁ BYSTRICA - V príhovore po pietnom akte to zdôraznil prezident SR Ivan Gašparovič.

slovakia

left justify in out

Slovenské národné povstanie (SNP) si dnes v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici pripomenuli slovenskí najvyšší štátni predstavitelia.

Na tohtoročné celoslovenské oslavy 69. výročia SNP prišli však aj prezident Rumunska Traian Basescu a predseda Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Sergej Naryškin. Súčasťou osláv, ktoré sú dvojdňové (29. až 30. augusta), je pestrý kultúrny program, okrem iného sú to vystúpenia sólistov ruského vokálneho súboru Alexandrovci.

"Napĺňa ma pocit hlbokého uspokojenia, že k tohtoročnej oslave výročia SNP sa schádzame spolu s priateľmi zo zahraničia. Osobitne chcem zdôrazniť účasť našich hostí – prezidenta Rumunska Traiana Basesca i predsedu Štátnej dumy Ruskej federácie Sergeja Naryškina," povedal v príhovore po pietnom akte prezident SR Ivan Gašparovič.

Ako v ňom upozornil, zdá sa, že v Európe sa začína oslabovať antifašistický konsenzus. "To nie je základom novej európskej architektúry." Prezident pokračoval, že sú sily, ktoré bagatelizujú, často aj spochybňujú obete nacizmu, verejne spochybňujú mierové zmluvy, ktoré sú základom dnešnej Európy. "V tejto súvislosti chcem zdôrazniť, že Slovensko ostáva verné odkazu protifašistickej koalície domáceho, ale aj zahraničného odboja. Ostáva verné európskej tradícii protifašistického zápasu, lebo ona ju priviedla k demokratickej slovenskej štátnosti," dodal Gašparovič.

Predseda vlády SR Robert Fico zdôraznil, že na taký málopočetný národ Slováci bojovali vo Varšavskom povstaní, ako partizáni v Taliansku proti Mussolinimu, vo Francúzsku stvorili zahraničné vojsko na čele s generálom Rudolfom Viestom a podobne. "Hlavu hore Slováci, my sa naozaj nemáme za čo hanbiť. S týmto mravným kapitálom antifašizmu by sme mali ešte lepšie narábať pri prezentácii Slovenska v Európe, ale aj vo svete," podotkol premiér.

"Mohol by som spolu s Martinom Lutherom Kingom povedať, že aj ja mám svoj vlastný sen. Mám sen, ktorý sa napĺňa, keď si 20 rokov slobodná a nezávislá SR získava v Európskej únii a Európe skutočne vysoký kredit," konštatoval Fico. Ako dodal, to, po čom túžili povstalci - aby sme sa stali suverénnym štátotvorným národom, sa zo sna stalo skutočnosťou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona