Slovensko ostáva členom Európskej vesmírnej agentúry, firmy sa tak môžu zapájať do projektov

NETKY.SK • 7 Október 2020, 08:41 • 2 min
Slovensko ostáva členom Európskej vesmírnej agentúry, firmy sa tak môžu zapájať do projektov

BRATISLAVA - Vládny kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) odsúhlasil, aby sa Slovensko stalo pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

slovakia

left justify in out

Minister financií Eduard Heger má tak pre Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčleniť každoročne 4,5 milióna eur na členstvo v ESA od roku 2021.  

 

Vyplýva to z materiálu, ktorý na rokovanie vlády predložil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Do materiálu ešte budú musieť zapracovať detailnejšie informácie o pripravovanej „vesmírnej kancelárii“, ktorá by koordinovala slovenské subjekty pri zapájaní sa do projektov ESA.

 

img

 

Členstvom v ESA sa otvoria dvere slovenským firmám
Pridružené členstvo v ESA Slovensku umožní zapojiť sa do rôznych programov, pričom garantuje geografickú návratnosť investovaných finančných prostriedkov vo výške zhruba 80 percent.

 

„V prípade pridruženého členstva sa slovenské firmy môžu priamo zapájať do dodávateľského reťazca pre ESA, čo môže predstavovať príležitosť pre subdodávateľov automobilového alebo leteckého priemyslu diverzifikovať svoje portfólio,“ objasnil rezort školstva.

 

img

 

Rozvoj inovatívnych riešení

Členstvo budú môcť využiť aj sofvérové spoločnosti. Pridružené členstvo ponúka možnosti transformovať slovenské hospodárstvo a rozvoj inovačného potenciálu.

Slovensko malo s ESA od roku 2015 päťročnú dohodu s finančným plnením od roku 2016, ktorá sa končí 3. februára 2021. V rámci tejto zmluvy sa na Slovensku financovalo 39 projektov v sume za viac ako 5,4 miliónov eur.

 

Rezort zdôraznil, že výsledky týchto projektov napomohli vzniku inovatívnych riešení a tvorbe produktov v oblasti vesmírneho softvéru, hardvéru a vesmírnych aplikácií.

 

img

 

Vláda SR musela rozhodnúť o budúcnosti Slovenska v programe ešte v stredu, pretože do 8. októbra má ESA poskytnúť svoje záväzné stanovisko. 

 

Do decembra 2020 by na rokovanie vlády a Národnej rady SR mal byť predložený materiál, ktorým sa navrhne uzatvorenie medzinárodnej zmluvy s ESA.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies