Slovensko ostane jednou z najdynamickejšie sa vyvíjajúcich ekonomík EÚ

NETKY.SK • 28 Júl 2011, 08:36 • 2 min
Slovensko ostane jednou z najdynamickejšie sa vyvíjajúcich ekonomík EÚ

Slovensko ostane jednou z najdynamickejšie sa vyvíjajúcich ekonomík EÚ

slovakia

left justify in out

Slovensko sa výkonnosťou a efektivitou ekonomiky opäť približuje k priemeru Európskej únie (EÚ). Ukazovatele sa pritom zlepšujú rýchlejšie než vo väčšine krajín EÚ. Tvrdí to Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky, ktorú vypracovala Národná banka Slovenska (NBS). "Rast výkonnosti slovenskej ekonomiky sa udrží na jednej z najvyšších pozícií v rámci celej EÚ," informuje v dokumente NBS.
      Napriek spomaleniu dynamiky domácej produktivity práce si Slovensko zachová jej rýchlejší rast než priemer EÚ. Krajina by sa tak mala stále približovať priemerným hodnotám produktivity v rámci únie, pričom v minulom roku sa jej relatívna úroveň dostala na 82,7 % priemeru EÚ.
      Výkonnosť ekonomiky meraná v hrubom domácom produkte (HDP) v parite kúpnej sily (PKS) vlani stúpla na 74,8 % priemeru EÚ. Vo viacerých krajinách eurozóny pritom pokračoval pokles výkonnosti. Podľa analýzy NBS by Slovensko malo dobiehať priemer únie aj v nasledujúcich rokoch. "Podľa našich odhadov založených na aktuálnych makroekonomických prognózach by mohol pomer HDP na obyvateľa v SR a EÚ v PKS v roku 2013 prekročiť 80 %," uvádza banka.
      Súčasná vláda SR, ktorá na nepriaznivý hospodársky vývoj reagovala prijatím viacerých opatrení, podľa NBS obnovila reformné procesy vo fiškálnej a štrukturálnej oblasti. "Plánované zmeny reagujú na slabé stránky slovenskej ekonomiky a v strednodobom horizonte by mohli prispieť k zvýšeniu udržateľnosti domáceho hospodárskeho rastu a zlepšeniu konkurencieschopnosti Slovenska," predpovedá NBS. Práve konkurencieschopnosť krajiny sa vlani voči európskym krajinám znížila.
      Po tohtoročnom raste HDP o 3,6 % predpovedá NBS v roku 2012 jeho zvýšenie o 4,7 % a o 5,3 % v roku 2013. Slovensko tak bude jednou z najdynamickejšie sa vyvíjajúcich ekonomík EÚ. "V roku 2012 bude Slovensko najrýchlejšie rastúcou krajinou eurozóny a v roku 2011 druhou najrýchlejšie rastúcou krajinou eurozóny po Estónsku," napísala v analýze NBS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies