Slovensko opustí niekoľko ruských diplomatov

NETKY.SK • 30 Marec 2022, 20:23 • 2 min
Slovensko opustí niekoľko ruských diplomatov

BRATISLAVA – Slovensko rozhodlo o znížení personálu Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR o 35 osôb. Na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR predvolali veľvyslanca Ruska Igora Bratčikova, ktorému odovzdali diplomatickú nótu o tomto rozhodnutí. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

slovakia

left justify in out

Ruský veľvyslanec bol na ministerstvo predvolaný na základe informácií bezpečnostných zložiek Slovenska o pôsobení ďalšieho ruského diplomata v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

 

img

 

Znížením personálu sa stanoví aj maximálny počet držiteľov diplomatických a služobných pasov na ruskej diplomatickej misii.

 

„V tejto súvislosti s poľutovaním konštatujeme, že po predchádzajúcich vyhosteniach ruských diplomatov v ostatných dvoch rokoch ruská diplomatická misia neprejavila záujem o korektné pôsobenie na našom území,“ uviedlo MZVEZ.

 

Týmto rozhodnutím sa podľa rezortu uzatvára tá kapitola pôsobenia ruského veľvyslanectva, ktorá z pohľadu SR nebola v súlade s deklarovaným záujmom o partnerské vzťahy.

 

„Veríme, že okamžité skončenie vojny na Ukrajine a pôsobenie ruskej diplomatickej misie v súlade s obvyklými princípmi umožní naše vzťahy budovať na báze vzájomného rešpektu a obojstranne výhodnej spolupráce,“ uviedlo.

 

img

 

Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) sa počet diplomatov znížil na úroveň bežnej diplomatickej agendy.

 

„Tých 35 diplomatov, ktorých sme sa rozhodli poslať domov, bolo vzhľadom na naše reálne vzťahy s Ruskou federáciou nielen nadbytočných, ale predstavovali aj neúnosne veľké bezpečnostné riziko,“ dodal premiér.

 

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v marci rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Dôvodom bolo ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Slovensko k tomuto kroku pristúpilo na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb. V súvislosti s vyšetrovaním vyzvedačstva a korupcie prepojenej s Ruskou federáciou zadržala polícia viacero osôb. Spravodajskí dôstojníci ruskej vojenskej rozviedky GRU mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ambasády.

 

Možno vás zaujme: Slovensko nakúpi od Fínska bojové obrnené vozidlá 8x8



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona