Slovensko opäť dejiskom zimnej univerziády, ambasádorkou Barteková

NETKY.SK • 28 Október 2014, 12:27 • 2 min
Slovensko opäť dejiskom zimnej univerziády, ambasádorkou Barteková

BRATISLAVA - Slovensko bude po šestnástich rokoch opäť hostiť súťaže svetovej zimnej univerziády. Najväčší sviatok akademického športu zavíta od 24. januára do 1. februára 2015 do Štrbského Plesa a Osrblia.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku sa uskutoční časť univerziádnych súťaží, hlavným centrom bude potom od 4. februára španielska Granada, ktorá mala problémy zorganizovať preteky v biatlone, behu na lyžiach, severskej kombinácii a skokoch na lyžiach. V Štrbskom Plese sa už konali univerziádne súťaže v roku 1987 a 1999, druhé boli síce úspešné, ale aj pre ne sa dostalo do veľkých finančných problémov Slovenské združenie telesnej kultúry.

 

Na Slovensku sa bude bojovať o 26 medailových kompletov - deväť v behu na lyžiach a biatlone, päť v skokoch na lyžiach a tri v severskej kombinácii. Organizátori evidujú prihlášky od 509 športovcov a 344 členov sprievodu z 31 krajín. Najväčšiu športovú výpravu chce poslať Rusko (87 účastníkov), Slovensko by v Osrblí a Štrbskom Plese malo reprezentovať 35 športovcov. 

 

"Organizačný výbor začal fungovať v máji tohto roku. Iní organizátori majú na prípravu päť až päť a pol roka, my len osem mesiacov. Náš rozpočet je tvorený z viacerých častí - účastníckych poplatkov, grantu z Medzinárodnej federácie univerzitného športu FISU, príspevku na výrobu televízneho signálu, ministerstva školstva a nášho marketingu. Mali sme dve návštevy z FISU, ktorá skonštatovala, že napriek krátkemu času na prípravu sme pripravení," skonštatoval generálny sekretár organizačného výboru Peter Hamaj. 

 

Na organizáciu i dobudovanie športovísk sa presunuli zo štátneho rozpočtu finančné prostriedky, ktoré boli pôvodne určené na spoločnú poľsko-slovenskú kandidatúru na zimné olympijské hry 2022. "Ministerstvo má v názve školstvo, univerziáda je vrcholné podujatie vysokoškolákov. Aj preto ho podporujeme," uviedol šéf sekcie športu na ministerstve školstva Ladislav Čambal. 

 

Zimná univerziáda si vyžiadala dobudovanie areálov v Osrblí a Štrbskom Plese. Investície boli naplánované bez ohľadu na to, či by sa podujatie na Slovensku konalo alebo nie. Na rekonštrukciu Osrblia už išlo 240-tisíc eur, na budúci rok ešte príde ďalších 45-tisíc eur. Na Štrbskom Plese sa do športovej infraštruktúry už investovalo 250-tisíc eur a v súčasnosti je u ministra školstva pred podpisom výzva na 200-tisíc eur. Organizátori by mali okrem grantu od FISU získať 720-tisíc eur z poplatkov od účastníkov a 280-tisíc by chceli získať z vlastných marketingových aktivít. 

 

Ambasádorkou univerziády sa stala Danka Barteková. "Pre mňa znamená univerziáda aj úspech slovenskej športovej diplomacie. Na Slovensko sa opäť dostane veľké podujatie. Stále som študentka, keďže som doktorandka, na univerziáde som štartovala dvakrát. Rada som preto podporila toto podujatie," uviedla úspešná strelkyňa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies