Slovensko ohrozujú zosuvy pôdy, na prieskum a sanáciu pôjde 5,6 mil. eur

NETKY.SK • 14 August 2013, 11:29 • 2 min
Slovensko ohrozujú zosuvy pôdy, na prieskum a sanáciu pôjde 5,6 mil. eur

BRATISLAVA – Viac než 5,6 mil. eur chce dať tento rok ministerstvo životného prostredia na pomoc územiam, ktoré sú ohrozené zosuvmi pôdy. Je to obsahom Správy o havarijných svahových deformáciách a o nevyhnutnosti eliminácie ohrozenia životov a majetku obyvateľov, ktorú dnes na svojom rokovaní schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Ministrovi životného prostredia zároveň uložila v závislosti od disponibilných finančných prostriedkov zabezpečiť vo svojej pôsobnosti inžiniersko-geologický prieskum, sanáciu a monitoring na vybraných prioritných havarijných svahových deformáciách. Extrémne zrážky a povodne od roku 2010 podľa envirorezortu veľmi zhoršili pomery stability územia Slovenska. "V tomto období bolo zaregistrovaných viac ako 550 nových alebo reaktivovaných deformácií svahov," konštatuje ministerstvo v zverejnenej správe.

V súčasnosti deformácie svahov ohrozujú viac ako 98,8 km diaľnic a ciest I. triedy, 571 km ciest II. a III. triedy, 62 km železníc, 11 km nadzemných vedení, 3,5 km ropovodov, 101 km plynovodov, 291 km vodovodov a viac ako 30 000 pozemných stavieb. Envirorezort dnes vie o 103 lokalitách, kde v čase vzniku zosuvov bolo viac ako 250 objektov porušených (rodinné domy, hospodárske budovy, oporné múry, cesty), z toho 38 rodinných domov zbúraných, a zhruba 450 objektov ohrozených deformáciami. "V týchto lokalitách je nevyhnutné vykonať inžiniersko-geologický prieskum a následnú sanáciu havarijných zosuvov pre pretrvávajúce vysoké riziko ohrozenia životov a majetku obyvateľov postihnutých oblastí, vrátane škôd na životnom prostredí," upozorňuje správa. V dôsledku nepriaznivých klimatických pomerov v jarných mesiacoch tohto roka počet registrovaných zosuvov navyše stále narastá. Geologické práce v týchto lokalitách by stáli 16 271 000 eur. 

Z celkového počtu evidovaných zosuvov vybrali 47 prioritných lokalít. V 33 z nich urobia inžiniersko-geologický prieskum a v 13 sanáciu. Časť peňazí chce rezort použiť aj na monitoring skalného zosuvu v obci Kraľovany. Prieskumom budú skúmať stabilitu území, zisťovať príčiny vzniku svahových deformácií a posudzovať potrebu ich stabilizácie. Na základe výsledkov prieskumu potom navrhnú spôsob sanácie. "Sanačné práce sú kombináciou metód, ktoré povrchovo a hĺbkovo odvodňujú porušené územie (odvodňovacie rigoly a rebrá, odvodňovacie drenáže, subhorizontálne odvodňovacie vrty), stabilizujú ho (oporné a kotvené oporné múry rôzneho charakteru, gabiónové steny, kotvené rebrá a pod.) a upravujú jeho povrch," vysvetľuje správa. Sanáciu urobia v lokalitách Nižná Myšľa, Kapušany, Šenkvice, Nižná Hutka, Vyšná Hutka, Petrovany, Vyšný Čaj, Krajná Poľana, Chmelnica, Čirč, Lukov, Čadca a Ruská Nová Ves. 

Prieskumy, sanácie a monitoringy prioritných havarijných zosuvov budú stáť 5,64 mil. eur. Peniaze zabezpečí ministerstvo financií v závislosti od vývoja stavu verejných financií. Geologické práce zabezpečí sekcia geológie a prírodných zdrojov ministerstva životného prostredia prostredníctvom Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra a právnických osôb s príslušným oprávnením po uskutočnení verejného obstarávania na všetky geologické práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona