Slovensko odohrá proti USA tretí olympijský zápas: Bude aj tento víťazný?

NETKY.SK • 13 Február 2014, 06:40 • 2 min
Slovensko odohrá proti USA tretí olympijský zápas: Bude aj tento víťazný?

BRATISLAVA - Slovenskí hokejisti dnes o 13:30 v Šajba Aréne odohrajú proti Amerike svoj prvý olympijský zápas. Všetko nasvedčuje tomu, že to Vůjtekova družina nebude mať proti hviezdami nabitému kádru Dana Bylsma jednoduché.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Do bránky sa postaví jeden z najlepších brankárov v NHL aj na svete vôbec - Jonathan Quick z Los Angeles Kings. Údernú obrannú dvojicu môže vytvoriť duo Paul Martin a Brooks Orpik. Spoluhráčov s Pittsburghu Penguins, ktorí sú plní chuti a odhodlania bojovať o medaile s veľkou pravdepodobnosťou tréner postaví k sebe aj na turnaji v Soči. Orpik je pamätníkom vacouverského striebra spred štyroch rokov, Martinovi vtedy účasť na ZOH ušla pre zranenie (zlomil si predlaktie). V súčasnom kádri si finále z Vancouveru pamätá dovedna 13 hráčov. 

Čo meno, to hviezda

V obranných radoch však netreba zabúdať ani ďalšie veľké mená ako Justin Faulk z Caroliny Hurricanes, Ryan Suter z Minnesoty Wild alebo Ryan McDonagh z New Yorku Rangers, na toho určite nemá dobré spomienky ani kolega z národného mužstva Jonathan Quick. Kuriózny gól zo zápasu New York Rangers - Los Angeles Kings 7. októbra minulého roku mu zrejme straší v hlave do dnes.

Pre slovenských obrancov na čele so Zdenom Chárom bude veľmi dôležité ustrážiť elitných útočníkov, ktorým velí Patrick Kane - s 27 gólmi a 36 asistenciami najproduktivnejši hráč Chicaga Blackhawks a piaty najproduktivnejší hráč celej NHL. Patrí k tým, ktorí budú pred Halákom robiť najväčší vietor. Držiteľa Stanley Cupu najlepšie poznajú jeho tímoví kolegovia Michal Handzuš a Marián Hossa, je teda dosť pravdepodobné, že Vladimír Vůjtek postaví proti Kaneovi ako otváraciu formáciu práve Hossu - Handzuša a mladíka Tatara. 

Kaneovi budú sekudovať Phil Kessel z Toronta Maple Leafs - štvrtý najproduktívnejší hráč a druhý najlepší strelec celej NHL. Nemôžeme zabudnúť ani na Joa Pavelskeho zo San Jose Sharks - je štvrtý najlepší strelec v NHL alebo technicky veľmi dobre vybaveného Paula Šťastného. 

Zvučné mená v slovenských radoch

Slováci majú vo svojich radoch tiež zvučné mená, o ktoré sa bude môcť Vůjtekov tím oprieť. Silný brankársky post , či už Jaroslav Halák alebo Peter Budaj, by mal vniesť viac istoty a pokoja do obranných radov. Obrana vystužená elitnými bekmi ako kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára s najtvrdšou strelou v NHL a Andrej Sekera, ktorá dokáže podporiť aj útočnú silu (Sekera s 9 gólmi a 23 asistenciami je tretí najproduktivnejší hráč Caroliny), by mohla vytvoriť jednu z najnebezpečnejších formácii celého turnaja. Práve Chára a Sekera budú zrejme najvyťaženejšími hráčmi slovenského tímu. 

Útok nie je tiež potrebné nejako zvlášť predstavovať. Marian Hossa je štvrtý najproduktivnejší hráč Chicaga a najkomplexnejší obojsmerný útočník NHL, tretí v štatistikách +/- bodov zámorskej súťaže. Center Michal Handzuš bude hrať dôležitú úlohu na v hadzovaní a v hre pred brankárom. V tejto parkete patrí k najlepším na svete. Výbornú sezónu prežívajú aj mladíci Tomáš Tatar (šiesty najproduktívnejší hráč a piaty najlepší strelec červených krídel) a Tomáš Jurčo s Detroitu Red Wings. Opomenúť by sme nemali ani najlepšieho strelca KHL Marcela Hossu. 


V prospech Slovákov hovorí to, že s Američanmi na OH ešte neprehrali. Prvý duel v Lillehammeri 15. februára 1994 skončil 3:3 (za SR skórovali Ľubomír Kolník, Peter Šťastný a Róbert Švehla, za USA zase Jeff Lazaro, Peter Ciavaglia a John Lilley). V Turíne 18. februára 2006 sme sa tešili z víťazstva 2:1 (Marián Hossa a Peter Bondra rozhodli o našom víťazstve. Za Američanov vtedy skóroval veterán a pamätník z Lillehammeru Brian Rolston). Štatistika zo všetkých vzájomných duelov však hovorí proti nám. Z 19 zápasov sme vydolovali 7 víťazstiev, 3 remízy, 9 krát sme prehrali. Máme záporné skóre 48:61. 


Predpokladané zostavy zápasu SR - USA:

Halák - Chára, Sekera, Baranka, Meszároš, Marinčin, Jurčina, Starosta, Vydarený - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Radivojevič, Kopecký, Jurčo - Bartovič, Surový, Miklík - Pánik, Marcinko, Marcel Hossa.

Quick - Suter, Shattenkirk, McDonagh, Carlson, Martin, Orpik, Fowler, Faulk - Kessel, Pavelski, van Riemsdyk - Callahan, Backes, Parise - Kane, Kesler, Pacioretty - Oshie, Šťastný, Brown.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies