Slovensko odmieta, že by malo dočinenia s útokom na Skripaľa

NETKY.SK • 17 Marec 2018, 19:05 • 2 min
Slovensko odmieta, že by malo dočinenia s útokom na Skripaľa

BRATISLAVA - Slovensko odsudzuje útok na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru a odmieta, že by s ním mala niečo spoločné.

slovakia

left justify in out

"Útok na Sergeja Skripaľa odsudzujeme a kategoricky odmietame, že by Slovenská republika s ním mala čokoľvek spoločné. Rozhodne odmietame, aby bolo Slovensko akokoľvek spájané s chemickými zbraňami - či už 4. generácie alebo inými - a ich použitím," uviedol v stanovisku hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Susko.

 

Reagoval tak na sobotňajšie tvrdenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovovej, že najpravdepodobnejším zdrojom, odkiaľ by mohol pochádzať jed zo skupiny nervovoparalytických látok novičok, ktorým bol otrávený Skripaľ a jeho dcéra, sú Veľká Británia, Slovensko, Česko a Švédsko.

 

Proti výrokom Zacharovovej výrokom sa predtým ohradili aj český minister zahraničných vecí v demisii Martin Stropnický i šéfka českého rezortu obrany Karla Šlechtová. Zacharovová v sobotu v rozhovore pre televíznu stanicu Rossija 24 tiež povedala, že v Ruskej federácii ani v Sovietskom zväze sa nikdy nerobili výskumy, ktoré by mali označenie novičok.

 

"Toto je kľúčová vec: v Sovietskom zväze ani v Ruskej federácii nebolo slovo novičok nikdy použité v kontexte vývoja chemických prvkov," citovala Zacharovovú agentúra Interfax. Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pri obchodnom stredisku v anglickom meste 

 

Salisbury s príznakmi ťažkej otravy. Podľa britských expertov boli zrejme otrávení bojovou látkou zo skupiny novičok, ktorá bola vyvinutá v niekdajšom Sovietskom zväze.

 

Britská polícia: Bývalý ruský agent a jeho dcéra boli otrávení nervovou látkou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies