Slovensko od nového roku zvýši dotáciu na tvorbu filmu

NETKY.SK • 30 December 2019, 09:18 • 2 min
Slovensko od nového roku zvýši dotáciu na tvorbu filmu

BRATISLAVA - Slovensko bude od nového roka atraktívnejšie pre veľké filmové produkcie. Zaistiť by to mala novela zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorú vypracovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

slovakia

left justify in out

Podpora pre film

Parlament ju schválil 10. septembra a platiť začne 1. januára 2020. Podľa novely sa zvýši dotácia, ktorou môže Audiovizuálny fond (AVF) preplatiť časť výdavkov minutých na tvorbu filmu na Slovensku, z 20 % oprávnených výdavkov na 33 % oprávnených výdavkov. Tieto náklady musia priamo súvisieť s tvorbou filmu, konkrétne ide o všetky úhrady za tovary, služby, odmeny a mzdy, ktoré sú zdaňované na Slovensku.

 

img

 

Medzi poprednými krajinami
Slovensko sa zvýšením dotácie na tvorbu filmu podľa ministerstva kultúry zaradilo k popredným krajinám v podpore audiovizuálneho priemyslu v Európe, ako sú Maďarsko, Poľsko, Estónsko, Holandsko s dotáciou 30 percent či Rumunsko s dotáciou 35 percent. Spätné dotácie, tzv. vratky, motivujú filmových producentov k tvorbe filmov v tej-ktorej krajine, čo má pre štát, v ktorom sa film natáča, aj ekonomický efekt.

 

img

 

Zvýšenie renomé
Ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa vyslovila, že "potenciál audiovizuálneho priemyslu v uplynulých rokoch celosvetovo narastá. Produkuje čoraz viac rôznych filmov, seriálov, či napríklad dokumentov". Zvýšenie možnej dotácie pre filmové produkcie na Slovensku podľa jej slov bude znamenať aj rozvoj filmového priemyslu na Slovensku a zvýšenie jeho renomé vo svete. "Každé euro, ktoré týmto spôsobom správne nasmerujeme, sa slovenskej ekonomike v budúcnosti niekoľkonásobne vráti," tvrdí šéfka rezortu kultúry.

 

img


Čerpanie dotácie
Možnosť preplatiť 20 % z výdavkov minutých na tvorbu filmu na Slovensku cez dotácie AVF platí od roku 2015. Na Slovensku za rok 2017 vyplatili z tejto podpornej schémy "iba 160-tisíc eur na jeden filmový projekt, v roku 2016 suma 426 228 eur na dva filmové projekty". Ministerstvo kultúry tým približuje reálne čerpanie dotácie, ktorá by mala posilniť filmový priemysel na Slovensku.

 

img

 

Situácia v ČR

Naproti tomu v Českej republike sa už v roku 2013 vrátilo do filmových projektov vytváraných v Česku 19 miliónov eur a ďalšie roky sa toto číslo podľa MK SR zvyšovalo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona