Slovensko od júla do októbra evidovalo 15 žiadostí o azyl

NETKY.SK • 10 December 2015, 15:26 • 2 min
Slovensko od júla do októbra evidovalo 15 žiadostí o azyl

BRATISLAVA - Slovensko od júla do začiatku októbra evidovalo 15 žiadostí o azyl.

slovakia

left justify in out

Ako informoval vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik, spomedzi krajín Európskej únie je to najnižšie číslo a predstavuje to podiel tri žiadosti o azyl na jeden milión obyvateľov. Desať žiadostí o azyl je z Afganistanu a päť z Ukrajiny. Ako ďalej dodal Králik, v Českej republike zaznamenali v treťom kvartáli tohto roka 260 žiadostí o azyl, čo predstavuje 25 žiadostí na milión obyvateľov. U našich západných susedov žiadajú o azyl predovšetkým občania Ukrajiny, Sýrie a Kuby.


V treťom kvartáli tohto roka, teda v júli až septembri, požiadalo v členských krajinách EÚ o azyl 413 800 ľudí. Ide o osoby, ktoré o azyl požiadali po prvýkrát. Z hľadiska krajiny pôvodu najviac žiadateľov o azyl pochádza zo Sýrie (33 %), Afganistanu (14 %) a Iraku (11 %). Ďalej nasledujú Albánsko (6 %), Pakistan (5 %), Eritrea (3 %), Nigéria (3 %) a Bangladéš (2 %). Počet žiadateľov zo Sýrie a Iraku sa v porovnaní s prechádzajúcim kvartálom strojnásobil. Najviac občanov Sýrie požiadalo o azyl v Nemecku (35 800) a v Maďarsku (53 100). V každej z týchto dvoch krajín žiadatelia podali viac ako 108 000 žiadostí, čo predstavuje spolu vyše polovicu všetkých žiadostí o azyl v EÚ.


Za Nemeckom a Maďarskom potom nasledujú Švédsko, Taliansko a Rakúsko. V pomere k veľkosti populácie najväčší podiel žiadateľov o azyl zaznamenalo Maďarsko (10 974 žiadateľov na jeden milión obyvateľov), umiestnilo sa pred Švédskom, Rakúskom a Fínskom. V rámci EÚ sa v súčasnosti posudzuje vyše 800-tisíc žiadostí o azyl, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Takmer polovica z celkového počtu konaní prebieha v Nemecku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona