BRATISLAVA - Slovensko obsadilo v medzinárodnom porovnaní potravinovej bezpečnosti Global Food Security Index (GFSI) 35. miesto.
Medziročne ide o pokles o jednu priečku. Bezpečnejšie potraviny majú v Česku (24. miesto), v Poľsku (26. miesto) aj v Maďarsku (30. miesto).
Za slabým výkonom Slovenska je najmä nedostatočná kvalita bielkovín, ako aj nedostatočný obsah železa v potravinách v európskom, ale i vo svetom kontexte. Vyplýva to z výsledkov prieskumu potravinovej bezpečnosti 2018 GFSI. Porovnávaných bolo celkovo 113 krajín.
V hodnotení disponibility potravín sa umiestnilo Slovensko na 31. priečke a v ich cenovej dostupnosti na 32. priečke. V kategórii Bezpečnosť a kvalita potravín obsadilo 47. miesto.
"Za neuspokojivými výsledkami tu stojí najmä nedostatočná kvalita bielkovín v potrave, kde v európskom, ale i vo svetom porovnaní výrazne Slovensko zaostáva. Nedostatočný je aj obsah železa v potravinách," ukázala štúdia.
Naopak, lepšie oproti priemeru sa SR umiestňuje v porovnaní národných potravinových štandardov, prístupe k zdrojom vody a rozmanitosti potravín.
Dobre Slovensko obstálo v hodnotení preventívnych opatrení zameraných proti klimatickým zmenám. V kategórii Manažment prírodných zdrojov sa dokonca umiestnilo na prvom mieste spomedzi všetkých 113 krajín.
Slovensko je tak v manažmente a udržateľnosti prírodných zdrojov podľa hodnotenia krajinou najmenej ohrozenou ich výpadkom. Predbehlo tak Dánsko.
"Malá stredoeurópska krajina si vedie pri prispôsobovaní sa klimatickým rizikám a hrozbám v oblasti prírodných zdrojov veľmi dobre. Inovácie Slovenska v tejto oblasti zdôrazňujú vedúcu úlohu malých krajín v pokroku v tejto oblasti," konštatujú autori štúdie.
Ako príklad uvádzajú mechanizmus včasného varovania v poľnohospodárstve, lesnom hospodárstve a iných odvetviach, čím sa Slovensko snaží reagovať na rastúce klimatické riziká, najmä sucho.
Autori oceňujú program H2ODNOTA JE VODA, ktorý Slovensko zaviedlo s cieľom pôsobiť preventívne proti suchu a riešiť príčiny skôr, ako sa objavia ich negatívne následky.
"Takéto inovácie budú musieť byť zavedené aj celosvetovo s cieľom zabezpečiť bezpečnosť potravín a predchádzať klimatickým rizikám," vyzdvihuje prístup Slovenska štúdia.
Tá v rámci porovnania 113 krajín konštatuje, že napriek tohtoročnému zlepšeniu potravinovej dostupnosti potravín a ich cenovej úrovne, sa celková kvalita a zdravotná bezpečnosť potravín tento rok zhoršili.
Dôvodom je najmä zhoršenie diverzity výživy ako aj nižšia proteínová kvalita. Po prvý raz sa na prvom mieste medzinárodného porovnania GFSI umiestnil Singapur.