Slovensko nevyčerpá zvyšných 30 % zdrojov EÚ, upozorňuje Simon

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 10:44 • 2 min
Slovensko nevyčerpá zvyšných 30 % zdrojov EÚ, upozorňuje Simon

BRATISLAVA - Slovensko podľa poslanca Zsolta Simona (Most-Híd) nedokáže do konca tohto roka vyčerpať zvyšných 30 % finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej únie.

slovakia

left justify in out

"Predpokladám, že Slovenská republika s veľkou pravdepodobnosťou príde o dve miliardy eur, ktoré nám prepadnú. To vďaka Robertovi Ficovi a jeho odborníkom," povedal Simon na začiatku desiateho dňa 51. schôdze parlamentu. Poslanci pokračujú od rána v rozprave k vládnej správe o implementácii eurofondov v programovom období 2007 - 2013, ktorú začali v stredu po 14:00.

 

"Problém nie je len nízke čerpanie eurofondov, ale aj vysoké korekcie a kauzy, za ktoré bolo treba zaplatiť," upozornil Simon. "Bolo by dobré, keby predkladateľ, alebo najlepšie sám Robert Fico prišiel sem za rečnícky pult a povedal, z čoho a koľko sme zaplatili za kauzy," povedal. Spomenul napríklad kauzy sociálnych podnikov či nástenkového tendra počas prvej Ficovej vlády.

 

Vlády Fica podľa opozičného poslanca eurofondy čerpať nevedia na rozdiel od pravicových. Simon pripomenul, že Slovensko v prvom skrátenom programovom období 2004 - 2006 za vlády Mikuláša Dzurindu vyčerpalo z európskych peňazí 96,32 %. "Teda pravicová vláda, ktorá nemala skúsenosti s eurofondmi, tak nastavila systém a zabezpečila čerpanie na úrovni 96,32 %," dodal.

 

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny v stredu informoval, že Slovensko vyčerpalo v rámci Národného strategického referenčného rámca na roky 2007 - 2013 ku koncu apríla tohto roka zo zdrojov EÚ vrátane predfinancovania a zálohových platieb 8,074 mld. eur, čo je 70,32 % z alokácie 11,483 mld. eur. Do konca programového obdobia tak zostáva využiť 3,408 mld. eur. Bez predfinancovania a záloh, ktoré ešte neboli vyúčtované, predstavuje čerpanie peňazí EÚ 7,778 mld. eur, čiže 67,74 %.

 

V tomto roku vzhľadom na zvýšené tempo by podľa správy vlády malo byť z peňazí EÚ využitých 2,85 mld. eur. V roku 2016 by mali byť zúčtované zdroje v objeme asi 850 mil. eur. Obdobie oprávnenosti čerpania sa síce končí 31. decembra 2015, ale súhrnné žiadosti o platbu možno predkladať ministerstvu financií do apríla 2016 a následne žiadosti o platbu je možné poslať na Európsku komisiu do marca 2017.

 

V troch operačných programoch Životné prostredie, Konkurencieschopnosť a hospodársky rast a Vzdelávanie hrozí nevyužitie európskych peňazí vo výške predbežne 273 mil. eur. Predpokladaný objem korekcií za chyby pri využívaní eurofondov dosahuje zhruba 300 mil. eur, ale môže sa ešte zmeniť. Pozastavené platby v troch programoch by mali byť podľa správy uvoľnené v júni a v dvoch najneskôr do konca septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies