Slovensko neustojí prípadnú arbitráž, tvrdí Bastrnák

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 11:09 • 2 min
Slovensko neustojí prípadnú arbitráž, tvrdí Bastrnák

BRATISLAVA - Slovenská republika neustojí prípadnú arbitráž týkajúcu sa vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. Myslí si to poslanec NR SR za Most- Híd Tibor Bastrnák.

slovakia

left justify in out

Vláda podľa neho týmto riskantným krokom zadlží ešte viac občanov Slovenska tým, že sa budú skladať na prehratý spor. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú preto vyzval na začatie celospoločenskej a odbornej diskusie k projektu zavedenia jednej zdravotnej poisťovne.

"Už od začiatku spustenia tohto projektu sme upozorňovali na nezmyselnosť a neefektívnosť tohto kroku a už aj fakt, že ministerstvo zdravotníctva pripúšťa sklz, dokazuje naše slová, že to nie je jednoduché, treba to zvážiť a upustiť od systému jednej zdravotnej poisťovne," uviedol Bastrnák. Poukazuje pritom i na to, že ministerstvo financií ešte stále nenašlo finančné prostriedky, ktoré by mali byť použité na vyplatenie akcionárov súkromných zdravotných poisťovní. Bastrnák namieta aj to, že ľuďom nebol dostatočne vysvetlený prínos, ktorý budú mať po zavedení jednej zdravotnej poisťovne. 

Ministerka zdravotníctva po utorkovom rokovaní vlády uviedla, že transformačný zákon (ošetrí prechod od viacerých zdravotných poisťovní k jednej, pozn. red.) bude pripravený tak, že prípadnú arbitráž ustojí. MZ na legislatíve spolupracuje s rezortom financií a zástupcami, ktorí konajú za Slovensko v medzinárodných arbitrážach týkajúcich sa zdravotných poisťovní. Oba rezorty chcú legislatívu pripraviť kvalitne a tak, aby riziko arbitráží minimalizovali. Práve to má byť aj dôvodom toho, prečo sa práce na zákone predĺžili. Oproti harmonogramu mešká okrem legislatívy, ktorá mala byť účinná od mája, aj verejné obstarávanie na výber právneho a ekonomického poradenstva. To malo byť ukončené 30. apríla. 

Projekt zavedenia unitárneho systému schválila vláda v októbri minulého roka. K samotným rokovaniam s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní by štát mohol pristúpiť v októbri. Ak by sa ministerstvu zdravotníctva podarilo vlastníkov presvedčiť, aby poisťovne predali štátu, podľa harmonogramu jedna zdravotná poisťovňa na Slovensku bude fungovať od januára 2014. Ak k dohode nepríde a štát pristúpi k vyvlastneniu poisťovní, dátum vytvorenie unitárneho systému sa posunie na júl 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies