Slovensko nesúhlasí s plošným nahrávaním výsluchov mladistvých

NETKY.SK • 19 Apríl 2014, 10:25 • 2 min
Slovensko nesúhlasí s plošným nahrávaním výsluchov mladistvých

BRATISLAVA – Slovenská republika nesúhlasí s tým, aby sa všetky výsluchy podozrivých a obvinených mladších ako 18 rokov nahrávali.

slovakia

left justify in out

Uvádza to v predbežnom stanovisku k Návrhu Smernice Európskeho parlamentu a Rady o procesných zárukách pre deti podozrivé alebo stíhané v trestnom konaní, ktoré je práve v medzirezortnom pripomienkovom konaní. "V zámere nevidíme opodstatnenosť, keďže nemôžeme súhlasiť s tvrdením, že nahrávanie zníži počet výsluchov a najmä ich opakovanie. Z praxe je zrejmé, že ak vznikne potreba opakovať výsluch, je to tak z dôvodu, že nastala nová dôkazná situácia, sú známe nové skutočnosti, prípadne dieťa alebo jeho zástupca sám požiada o doplnenie výsluchu alebo o novú výpoveď," uvádza sa v predbežnom stanovisku. Ďalej je v ňom uvedené, že treba zvážiť aj finančné náklady. Nahrávanie výsluchov by malo byť podľa slovenského predbežného stanoviska vykonávané v závislosti od konkrétnej veci a osoby páchateľa.


Slovensko ďalej vidí nejasnosti v povinnosti pravidelne preskúmavať väzbu, keďže v prípravnom konaní je za výkon väzby zodpovedný prokurátor a v konaní pred súdom súd. Podľa slovenského stanoviska by periodicita preskúmavania väzby súdom mala byť bližšie definovaná, vzhľadom na to, že väzbu je možné preskúmať vždy aj na žiadosť dieťaťa alebo jeho zástupcu. Ustanovenie, ktoré zavádza povinnosť zabezpečiť, aby obhajcovia zastupujúci deti prešli odbornou prípravou považuje Slovensko za "pomerne reštriktívne", pretože ide o zásah do samosprávy advokátskej profesie.


Cieľom smernice je zaviesť v Európskej únii spoločné minimálne normy, ktoré sa týkajú práv detí podozrivých alebo obvinených v rámci súdneho konania a konania o európskom zatýkacom rozkaze. Účelom smernice je, aby takéto deti boli schopné pochopiť trestné konanie, porozumieť mu, aby sa umožnilo ich právo na spravodlivé súdne konanie, aby sa predišlo recidíve detí a aby sa posilnila ich sociálna integrácia. Pod pojem dieťa v zmysle navrhovanej smernice spadá osoba mladšia ako 18 rokov a je trestne zodpovedná, čo na Slovensku znamená, že dovŕšila 14 rokov života. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies