Slovensko nemá regulovaný trh s anabolikami, štát chystá zmeny v zákonoch

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 13:16 • 2 min
Slovensko nemá regulovaný trh s anabolikami, štát chystá zmeny v zákonoch

BRATISLAVA - Slovensko je jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá nemá ošetrený trh s anabolikami a anabolickými steroidmi. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedol minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD). Štát preto pripravuje legislatívne zmeny, ktorými chce tento trh s hormonálnymi látkami regulovať.

slovakia

left justify in out

Pavlis sa podľa vlastných slov len nedávno dozvedel, že jeho rezort by mal na základe zákona o telesnej kultúre, ktorý je v pôsobnosti ministerstva školstva, trh s anabolikami sčasti kontrolovať a riadiť. Na starosti má totiž ochranu spotrebiteľa, a tým nepriamo aj zdravia.
     

"Nesmieme dopustiť, aby si dnes mohol ktokoľvek kdekoľvek kúpiť takýto výrobok, ktorý by nebol pod kontrolou a mohol by vážne poškodiť zdravie občanov, hlavne mladých ľudí. Musíme dostať pod kontrolu čo sa predáva, kto to predáva, ako sa to predáva a na akých miestach sa to predáva," priblížil minister. "Chceme ošetriť všetky zákony s tým súvisiace tak, aby náš trh bol pod kontrolou a aby Slovensko prestalo byť zlatou baštou pre kšeftárov so zdravím," dodal.
     

Na novej legislatíve a úprave dnes platných predpisov by sa mali podieľať viaceré rezorty. Okrem ministerstiev hospodárstva, zdravotníctva, školstva či vnútra sa problematika týka aj rezortov financií, spravodlivosti a pôdohospodárstva. V zákone dnes totiž chýba definícia anabolík a iných látok s hormonálnym účinkom, zoznam látok, pôsobnosť orgánov i výkon kontroly. Antidopingová agentúra kontroluje len vrcholových športovcov. Zároveň nie je jasné, či je zaobchádzanie s týmito látkami trestným činom.
     

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že polícia sa stretáva s novými trendmi v páchaní trestnej činnosti. "Sme v štádiu, keď sa na trh s drogami okrem klasických drog postupne dostávajú predovšetkým nové psychoaktívne látky, a na to by mala rýchlo reagovať naša legislatíva. Stretli sme sa s istými problémami, ako postihovať ľudí, ktorí s týmito kvázi drogami robia biznis, obchodujú a možno aj poškodzujú zdravie tých, ktorí to konzumujú," upozornil.
     

Pripravuje sa preto nový osobitný zákon pod ministerstvom starostlivosti, ktorý vymedzí a klasifikuje látky s hormonálnym účinkom. Zmeny čakajú aj trestný zákon, a to v podobe vzniku dvoch nových skutkových podstát. Ide o neoprávnené zaobchádzanie s liekmi, liečivami a zdravotníckymi pomôckami, ako aj falšovanie liekov. "Zámerom bolo vytvoriť účinný mechanizmus postihovania najmä nelegálneho obchodu s liekmi, čo sa momentálne javí ako problém najmä cez internet," priblížil Gašpar. Tresty by sa mali pohybovať od troch rokov odňatia slobody, v niektorých prípadoch až do 15 rokov.
     

Upraviť by sa mal aj tzv. antidopingový paragraf trestného zákona. Doteraz mohol byť podľa neho postihovaný len ten, kto poskytoval doping maloletej osobe, prípadne ak išlo o spojitosť s účasťou na organizovanom športovom podujatí. Po novom bude môcť byť trestaný ktokoľvek, kto zakázaným spôsobom využíva anabolické látky na zvyšovanie športového výkonu. Zmeny by mali začať platiť od budúceho roka.

 

"My určite budeme mať záujem vymedziť priestor, kde budú môcť byť tieto látky predávané, či už sú to fitnescentrá, špecializované predajne alebo lekárne," uzavrel Pavlis. Polícia plánuje na odhaľovanie prípadov využívať aj agentov medzi športovcami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies