Slovensko nemá dostatočný zákon o domácom násilí, poslanci SKOK to chcú zmeniť

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 11:14 • 2 min
Slovensko nemá dostatočný zákon o domácom násilí, poslanci SKOK to chcú zmeniť

BRATISLAVA - Slovenská republika nemá zákon o domácom násilí, vo väčšine iných štátov EÚ je pritom takáto legislatíva bežná. Tvrdí to mimoparlamentná strana SKOK, ktorá avizuje, že cez svojich poslancov takúto právnu normu do parlamentu predloží.

slovakia

left justify in out

"Domáce násilie je zásadný problém, približne každé piate dieťa na Slovensku je týrané. Táto problematika je dnes upravená vo viacerých zákonoch, ale nedostatočne, a tak zlyháva systém ako celok," upozornil kancelár strany Michal Nižňan. Podľa jeho slov súčasná právna úprava dovoľuje reagovať až na to, keď sa domáce násilie preukázateľne stane a nerieši dostatočne prevenciu či ochranu obetí týrania.

 

"Okrem legislatívnych zmien treba riešiť aj ďalšie problémy – od zásahov nevyškolenej polície, cez nedostatočné obsadenie sociálnych pracovníkov, až po súdnictvo, ktoré rozhoduje nepružne," myslí si Nižňan. Skúseností obetí domáceho násilia totiž podľa jeho slov hovoria jasne. "Napríklad kým v susednom Rakúsku súd do 48 hodín rozhodne o ochrane obete a vydá zákaz vstupu násilníkovi do mesta, kde jeho obeť žije, na Slovensku je maximálnym úspechom, keď orgány rozhodnú o zákaze vstupu násilníka do bytu na dva dni. Po nich sa spravidla vráti domov a vo svojom nátlaku pokračuje," zdôraznil kancelár.

 

Podľa strany SKOK je nehorázne, ak sa štát správa k deťom tak, že dovolí, aby trpeli a umierali, ako nedávno malá Lucka z Bratislavy, ktorej mŕtve telo našli policajti. "Hoci príslušné orgány vedeli o násilí a týraní, ktoré v tejto rodine prebiehalo, jej prípad sa začal reálne riešiť až po jej trojročnom týraní blízkymi, ktoré skončilo smrťou a až po tom, čo o ňom počulo celé Slovensko," uviedol Nižňan.

 

SKOK pripravuje príslušné legislatívne zmeny v spolupráci s odbornou skupinou ľudí, ktorí majú bohaté skúsenosti a už dlho poukazujú na alarmujúcu situáciu v tejto oblasti na Slovensku. "Je priam škandalózne, že všetky politické strany dodnes si nad týmto problémom zatvárali oči, a od najsilnejších strán z pravice i z ľavice vychádzajú signály, že sa tejto problematike odmietajú venovať," dodal kancelár.

 

Absolútnu nespokojnosť s oblasťou domáceho násilia vyjadril nedávno aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý si práve boj s domácim násilím vytýčil pri nástupe do funkcie ako jednu z priorít. "Ak nezmeníme prístup orgánov činných v trestnom konaní, nezmeníme nič. Dnes príde trestné oznámenie a policajti najskôr ženu presviedčajú, že sa nič nestalo. Potom ju naveľa vypočujú a pošlú domov. Zavolajú si podozrivého, ale dôvody jeho väzby sa nevyhodnocujú. Pán sa vráti domov a nastane ešte väčšie peklo ako predtým," popísal situáciu Čižnár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona