Slovensko nechce byť len konzumentom bezpečnosti,ale i poskytovateľom

NETKY.SK • 2 Október 2017, 12:00 • 2 min
Slovensko nechce byť len konzumentom bezpečnosti,ale i poskytovateľom

BRATISLAVA – Novozvolený generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Thomas Greminger dnes v Univerzitnej knižnici v Bratislave spolu so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukášom Parízkom (nominant SNS) otvorili 11. ročník Slovenského bezpečnostného fóra.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník počas tlačovej konferencie zdôraznil, že bezpečnostné prostredie je aj naďalej veľmi nepredvídateľné, dynamicky sa vyvíja a dá sa podľa neho povedať, že je zhoršené i v bezprostrednej blízkosti slovenských hraníc. Myslí si, že potreba organizácie, akou je OBSE, v súčasnosti narastá.

 

Slovenská republika bude od 1. januára 2019 na rok predsedať OBSE. Avšak krajina sa už v januári budúceho roka stane súčasťou tzv. Predsedníckej trojky OBSE. "Budeme sa snažiť posunúť diskusiu o jednotlivých bezpečnostných otázkach viac dopredu tak, aby sme zaistili stabilnejšie a predvídateľnejšie bezpečnostné prostredie," konštatoval.

 

Počas návštevy generálneho tajomníka, ktorý po prvý raz navštívil Slovensko, sa zameriavajú na prípravu predsedníctva, priority a akým spôsobom môže byť Slovensko pridanou hodnotou pre OBSE a bezpečnosť. "Slovenská republika nemá záujem byť len konzumentom bezpečnosti, chce byť aj určitým poskytovateľom bezpečnosti," zdôraznil.

 

Hlavnými témami diskusie okrem toho bola aj aktuálna bezpečnostná situácia vo svete s dôrazom na situáciu na východnej Ukrajine, migračná kríza a aktivity OBSE v boji proti terorizmu.

 

Medzi oblasti, ktoré Slovensko vníma na pôde OBSE citlivo, a chce aj prostredníctvom svojho predsedníctva v 2019 prispieť k ich riešeniu, patrí oblasť migrácie, energetickej bezpečnosti, reforma bezpečnostného sektora, kybernetická bezpečnosť, boj proti terorizmu a extrémizmu, ale aj rozvoj inštitúcií právneho štátu.

 

"Spolupráca v rámci bezpečnosti v Európe čelí mnohým výzvam. Táto spolupráca naráža na, povedal by som, historický deficit dôvery medzi jednotlivými kľúčovými aktérmi," uviedol Thomas Greminger, ktorý sa stal generálnym tajomníkom v júli 2017.

 

V otázke ďalšej spolupráce a dialógu s Ruskom uviedol, že OBSE je dobre uspôsobená na to, aby mohla podporovať ďalšie zbližovanie v rámci vzájomných vzťahov a podporiť novú štruktúrovanú formu dialógu.

 

Ako generálny tajomník sa chce sústrediť na tri kľúčové oblasti – na to, aby OBSE konala tak, ako to má stanovené v cieľoch, aby pôsobila ako platforma pre dialóg o bezpečnostných otázkach a hlavne aby posilnila spoluprácu s ostatnými organizáciami, ako je OSN alebo NATO.

 

Slovenské bezpečnostné fórum predstavuje vrcholné stretnutie diplomatického zboru, parlamentných poslancov, zástupcov medzinárodných organizácií, akademickej obce, tretieho sektora, súkromnej sféry a verejnej správy. Viac ako 150 účastníkov hodnotí prácu rezortov a inštitúcií v diskusiách a prezentáciách.

 

OBSE je najväčšou regionálnou bezpečnostnou organizáciou s 57 štátmi Európy, Strednej Ázie a Severnej Ameriky. Všetky účastnícke štáty OBSE majú rovnaké práva a rozhodnutia sa prijímajú konsenzom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona