Slovensko navštívi rumunský prezident Băsescu

NETKY.SK • 27 August 2013, 15:31 • 2 min
Slovensko navštívi rumunský prezident Băsescu

BRATISLAVA - Slovenskú republiku 28. a 29. augusta navštívi rumunský prezident Traian Băsescu. Návšteva rumunského prezidenta súvisí s oslavami Slovenského národného povstania (SNP) a s tým, že rumunské ozbrojené sily sa výrazne podieľali na oslobodzovaní našej vlasti koncom 2. svetovej vojny. Agentúru SITA o tom informovala Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Rumunský prezident navštívi Slovensko recipročne k oficiálnej návšteve slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča v Rumunsku v decembri 2009.

slovakia

left justify in out

Prezidenta Traiana Băsesca privíta prezident Ivan Gašparovič v Prezidentskom paláci, kde obaja najvyšší predstavitelia udelia štátne vyznamenania vojnovým veteránom. Hlavy oboch štátov budú na plenárnom rokovaní hovoriť o aktuálnych otázkach bilaterálnych vzťahov, európskej agendy a vývoja v regióne. V stredu sa rumunský prezident v Bratislave stretne aj s predsedom NR SR Pavlom Paškom, na záver dňa ho na slávnostnej večeri pohostí prezident Gašparovič.

Vo štvrtok pôjde prezident Traian Băsescu v sprievode svojho hostiteľa do Zvolena a Banskej Bystrice. Navštívia vojenský cintorín vo Zvolene, na ktorom je pochovaných vyše 10-tisíc rumunských vojakov. Obe hlavy štátov sa potom presunú do Banskej Bystrice, dejiska osláv 69. výročia SNP. Tu obaja prezidenti vystúpia s príhovormi. V múzeu SNP sa spoločne s ďalšími oficiálnymi hosťami zúčastnia na prezentácii publikácií "Udalosti 23. augusta 1944 v Rumunsku a SNP z 29. augusta 1944" a „Povstalecké nebo/Insurgent Sky“. Zúčastnia sa tiež na slávnostnom otvorení putovnej výstavy Stauffenberg a operácia Valkýra – Atentát na Hitlera z 20. júla 1944, ktorá vznikla pod záštitou Pamätníka nemeckého odporu a v rôznych jazykových mutáciách bola prezentovaná vo viacerých krajinách. Na záver svojej návštevy na Slovensku odhalí rumunský prezident Băsescu na Námestí SNP v Banskej Bystrici pamätnú tabuľu rumunskej osloboditeľskej armáde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies