Slovensko navštívi gruzínsky premiér, stretne sa s Ficom a Pellegrinim

NETKY.SK • 4 November 2015, 13:30 • 2 min
Slovensko navštívi gruzínsky premiér, stretne sa s Ficom a Pellegrinim

TREBIŠOV - Na Slovensko pricestuje na budúci týždeň gruzínsky premiér Irakli Garibašvili. Počas jeho oficiálnej návštevy, ktorá sa uskutoční 12. až 14. novembra, sa stretne so slovenským partnerom Robertom Ficom a predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim. Návrh na jeho prijatie dnes na výjazdovom rokovaní v Trebišove odobrila vláda.

slovakia

left justify in out

Rokovania sa zamerajú hlavne na ekonomickú a energetickú spoluprácu, keďže Gruzínsko zohráva dôležitú úlohu v tranzite plynu z Kaspického mora. Politici sa nevyhnú ani európskej a euroatlantickej agende. Tbilisi už dlho dúfa v členstvo v NATO. Avšak Rusko, ktoré v roku 2008 bojovalo proti Gruzínsku v krátkej vojne o dva separatistické regióny - Južné Osetsko a Abcházsko, tvrdí, že takýto krok ohrozí jeho bezpečnosť. Tbilisi považujú oba kaukazské regióny za okupované Ruskom. Okrem Moskvy ich uznali len Nikaragua, Venezuela, Nauru a Tuvalu. Slovensko dlhodobo podporuje integračné ambície Gruzínska smerom k Európskej únii a NATO. Rovnako jeho suverenitu a územnú celistvosť v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies