Slovensko na šampionáte v Čunove bez zranenej Kaliskej

NETKY.SK • 9 August 2010, 13:14 • 2 min
Slovensko na šampionáte v Čunove bez zranenej Kaliskej

Slovensko na šampionáte v Čunove bez zranenej Kaliskej

slovakia

left justify in out

Bez zranenej Eleny Kaliskej nastúpi slovenská reprezentácia vo vodnom slalome na majstrovstvách Európy v Čunove (13.-15. augusta). Napriek intenzívnej liečbe musí dvojnásobná olympijská šampiónka predčasne ukončiť sezónu a popri blížiacich sa ME vynechá i septembrové majstrovstvá sveta v slovinskom Tacene.
      "Problémy s natiahnutým a zapáleným úponom má už asi dva mesiace. Na magnetickej rezonancii sa navyše zistilo, že sa k tomu pridružila zlomenina vretennej kosti. Elena sa chce dôkladne vyliečiť a pripraviť na nasledujúcu sezónu," povedal o jej zranení na pondelkovej tlačovej konferencii doktor Vladimír Vachalík.
      Kaliská so slzami v očiach potvrdila, že je to smutná pravda. "O dva mesiace by mala byť v poriadku, do olympiády v Londýne fit a v špičkovej forme," konštatoval Richard Galovič, manažér slovenskej reprezentácie v kanoistike na divokej vode a dodal: "Špičkoví terapeuti zvládli aj komplikovanejšie záležitosti a ostatní v tíme zaberú aj za ňu".
      Čunovo bude dejiskom v poradí XI. ME opakovane, po zrušení šampionátu v pôvodnom termíne, ktorý pre vysokú hladinu rieky Dunaj začiatkom júna tohto roku presunuli na náhradný termín. Program sa skráti z piatich na tri dni, začne sa v piatok kvalifikáciami, v sobotu budú v itinerári tímové súťaže, v nedeľu semifinále a finále súťaží jednotlivcov.
      "Naskytá sa nám obrovská šanca dokázať, že šampionát sa dá zorganizovať aj v priebehu troch dní na vysokej úrovni," konštatoval manažér Galovič. Finančne si opakované ME vyžiadajú trikrát nižšie náklady, ako tie v pôvodnom termíne, organizátori počítajú so sumou 88.700 eur. "Veľa nadšencov tohto športu bude pracovať ochotnícky, bez nároku na odmenu. Kanoistom prispejú aj sponzori, ktorí našli nejaké peniaze navyše. Nemôžeme si však dovoliť masívnu reklamnú kampaň, preto pri propagácii počítame s výdatnou podporou médií," zdôraznil Galovič. Celkový budget šampionátu sa podľa jeho slov bude pohybovať na úrovni 2 miliónov eur a zúčastnia sa na ňom reprezentanti všetkých krajín, ktoré sa prihlásili aj v pôvodnom termíne.
      Situácia o hladine vody v Dunaji sa začne monitorovať o dva dni skôr a pripravenosť v tomto smere by mala byť lepšia, než v júni. "Veríme, že bude lepšie počasie, slnečno, aj keď prírode sa rozkázať nedá," konštatoval manažér slovenskej reprezentácie. Zdôraznil, že vstup do areálu bude od piatka do nedele bezplatný a vyslovil nádej, že "aj s podporou fanúšikov zažijeme veľký šampionát". Do dejiska ME bude zosilnená doprava, na stránke MHD sa záujemcovia dozvedia o spojoch konkrétnejšie.
      Olympijský víťaz, majster sveta a trojnásobný európsky šampión Michal Martikán povedal, že "opakované ME sú v tejto sezóne prioritným cieľom", bratia Hochschornerovci sa chcú "aj v novej situácii pripraviť stopercentne". Majsterka sveta z roku 2006 Jana Dukátová konštatovala: "Som rada, že sa podarilo európsky šampionát zopakovať, aj keď to bude v priebehu troch dní mimoriadne náročné".
      Slovensko je v tomto olympijskom športe svetovou veľmocou s dominantnou pozíciou. "Od olympiády v Pekingu sa však v našich masmédiách až príliš často rozoberá konkurencia medzi našimi najlepšími v jednotlivých disciplínach, to však nie je cesta, po ktorej chceme kráčať. Dôležité je, aby vyhral reprezentant Slovenska a nemáme záujem na vyhrocovaní vzťahov. Ani samotní športovci to tak neberú, ich snahou je predviesť vždy čo najlepší výkon a aj realizačný tím chce pracovať kompaktne," zdôraznil Richard Galovič.
      Majstrovstvá Európy v Areáli vodných športov v Čunove, ktoré sa sem vracajú po ôsmich rokoch, budú mať prívlastok "zelené". Organizačný štáb i športovci budú používať výhradne vozidlá poháňané stlačeným zemným plynom (CNG). Z nich v porovnaní s vozidlami na benzín či naftu uniká do ovzdušia výrazne menej emisií a nevznikajú takmer žiadne sadze.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies