Slovensko musí zabezpečiť lepšie práva pre obete, káže európska smernica

NETKY.SK • 27 Február 2015, 13:00 • 2 min
Slovensko musí zabezpečiť lepšie práva pre obete, káže európska smernica

BRATISLAVA - Slovensko musí tento rok zabezpečiť lepšiu dostupnosť služieb pre obete kriminality a dostatočne ich ochrániť.

slovakia

left justify in out

Hovorí o tom európska smernica, ktorá sa snaží dať práva obete minimálne na úroveň práv páchateľa. Minister spravodlivosti Tomáš Borec už vytvoril pracovnú skupinu, ktorá sa zaoberá implementovaním tejto smernice. Pozostáva z členov viacerých rezortov, v súčasnosti má pripravenú osnovu nového zákona.
     

"Predpokladáme, že zákon bude v platnosti v tomto roku. Do medzirezortného pripomienkového konania by mal ísť v júni, na schválenie do Národnej rady SR v novembri," povedala členka pracovnej skupiny a rektorka Akadémie Policajného zboru SR Lucia Kurilovská. 
     

O zapracovaní smernice do nášho právneho systému dnes v Národnej rade SR prebehla konferencia. Konala sa aj pri príležitosti Európskeho dňa obetí kriminality, ktorý pripadol na 22. februára. Odbornou garantkou konferencie je poslankyňa Národnej rady SR Janka Šípošová, ktorá založila združenie Pomoc obetiam násilia.
     

"Ochrana práv obete je na Slovensku momentálne nedostatočná. Napríklad páchateľ, ktorý je obvinený zo zločinu, má právo na pomoc od štátu v podobe právnika, obete takúto možnosť nemajú. Smernica myslí aj na takýto prípad," podotkla. Obmedziť by sa podľa nej mal aj kontakt páchateľa a obete počas výsluchov. Jeho práva sa teraz uplatňujú na úkor obete, myslí si.
     

Nad dohľadom na aplikovanie smernice do praxe si dá Európska únia záležať, konštatovala dnes na konferencii komisárka Európskej komisie pre spravodlivosť Věra Jourová. Kurilovská povedala, že presadiť nový zákon v praxi bude náročné, Slovensko chce ísť nad jeho rámec.
     

"Je na nás všetkých, aby sme v súvislosti s prijatým zákonom robili možno aj nejaké školenia a vstupovali do mysle orgánov činných v trestnom konaní a trestných sudcov. Aby nepostupovali len šablónovitým postupom, no uvedomili si, že ide o konkrétnu fyzickú osobu, ktorá trestným činom utrpela ujmu," dodala.
     

Konferencia "Nádej pre obete" sa v NR SR konala pod záštitou podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej a ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Jurinová sa problematike práv obetí venuje dlhodobo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies