Slovensko musí investovať do spracovania odpadu, ak má splniť ciele EÚ

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 15:56 • 2 min
Slovensko musí investovať do spracovania odpadu, ak má splniť ciele EÚ

BRATISLAVA - Slovensko musí investovať do spracovateľských kapacít, keď chce splniť cieľ EÚ, aby do roku 2030 skončilo na skládkach len 10 % odpadu. V súčasnosti sa v SR skládkujú viac ako dve tretiny vyprodukovaného odpadu.

slovakia

left justify in out

V diskusnej relácii na Tablet.TV to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Kosit Marián Christenko. „Jedine Bratislava a Košice v súčasnosti plnia zámer EÚ znížiť množstvo odpadu, ktoré končí na skládkach. V oboch mestách je to približne 5 % odpadu. Ak chce Slovensko splniť limit EÚ, každý rok musí znížiť objem odpadu uloženého na skládke o 4 %,“ zdôraznil Christenko, ktorý ocenil zámer Ministerstva životného prostredia SR zvýšiť poplatky za skládkovanie.

 

Kým však na Slovensku stojí uloženie tony odpadu päť až šesť eur, v Rakúsku je to až 70 eur a v ďalších okolitých štátoch od 20 eur. „Akákoľvek iná forma nakladania s odpadmi ako skládkovanie je drahšia. Pokiaľ nedôjde k zdraženiu skládkovania, pre investorov nebude zaujímavé investovať do iných foriem nakladania s odpadom,“ upozornil Christenko.

 

Priemerný Slovák totiž míňa na odpadové hospodárstvo 0,22 % z priemerného zárobku, kým v západnej Európe sa táto hodnota pohybuje na úrovni 4 - 5 %. Preto bude potrebné, aby sa investovali väčšie sumy do narábania s odpadmi. „Mali by sa presmerovať fondy, ktoré sa vygenerujú zo zvýšenia poplatkov, na podporu iných druhov nakladania s odpadom. Do roku 2020 budú potrebné nové zariadenia na spracovanie odpadu v objeme 300.000 ton ročne. Do roku 2025 v objeme 800.000 ton ročne,“ konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Kosit, ktorý vidí pre Slovensko vzor v nakladaní s odpadom v susednom Rakúsku. 

 

„Tak aby 30 % odpadu putovalo na materiálové zhodnotenie, 30 %, ktoré by sme vedeli dosiahnuť zvýšenou mierou kompostovania bioodpadu, a približne 30 %, ktoré by sme mohli energeticky zhodnotiť,“ uzavrel Christenko.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies