Slovensko môže získať významnú svetovú pozíciu: Post šéfa OSN môže získať Lajčák alebo Kubiš

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 11:34 • 2 min
Slovensko môže získať významnú svetovú pozíciu: Post šéfa OSN môže získať Lajčák alebo Kubiš

LONDÝN - Medzi vážnymi uchádzačmi o post nového generálneho tajomníka OSN sú aj dvaja slovenskí diplomati, minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a niekdajší šéf rezortu Ján Kubiš. Informoval o tom britský týždenník Economist.

slovakia

left justify in out

Mandát súčasného šéfa svetovej organizácie, Juhokórejčana Pan Ki-muna, vyprší v roku 2016. Podľa novín Economist väčšina pozorovateľov očakáva, že Pan Ki-munov nástupca vzíde z niektorej z postkomunistických krajín. 
      

Okrem Kubiša a Lajčáka sa medzi potenciálnymi kandidátmi na nového generálneho tajomníka spomínajú aj bývalý slovinský prezident Danilo Türk a šéfka UNESCO, bulharská politička Irina Bokovová. 
      

Ján Kubiš, súčasný osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN pre Afganistan a šéf Asistenčnej misie Spojených národov v Afganistane (UNAMA), priznal, že o prípadnú kandidatúru na funkciu šéfa OSN zvažuje. 
      

"Rozmýšľam o takejto možnosti, ak by sa mi podarilo zaistiť si podporu vlády, rád by som, aby sa o mne uvažovalo (ako o kandidátovi) na tento post," citoval Economist úryvok z Kubišovho emailu. 
      

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák podľa britských novín svoj záujem o túto prestížnu pozíciu nepotvrdil, ale ani nepoprel. 
      

Generálneho tajomníka svetovej organizácie vymenúva na päť rokov Valné zhromaždenie OSN. Deje sa tak po predchádzajúcom odporúčaní Bezpečnostnej rady OSN, takže päť stálych členov rady má v tejto otázke prakticky právo veta. 
      

V súlade s nepísanými pravidlami generálny tajomník nepochádza zo žiadnej z týchto piatich mocností. Dodržiava sa tiež tradícia rotácie postu medzi jednotlivými kontinentmi. 
      

Posledný štyria generálni tajomníci pochádzali z Peru, Egypta, Ghany a Južnej Kórey. Pozorovatelia predpokladajú, že tentoraz by post šéfa OSN mohol opäť obsadiť uchádzač z Európy, a to zástupca niektorej z postkomunistických krajín, uviedol týždenník Economist. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies