Slovensko môže závidieť Poľsku ceny benzínov

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 11:26 • 2 min
Slovensko môže závidieť Poľsku ceny benzínov

BRATISLAVA - Poľsko má najlacnejšie benzíny v Európskej únii (EÚ). Ako informoval Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk, Slovensko má oproti Poľsku drahšie benzíny v priemere o viac ako 23 centov za liter.

slovakia

left justify in out

"Nafta je najlacnejšia v Luxembursku. Je o 15,5 centu za liter lacnejšia, ako na Slovensku," dodal Novotný. Za posledný týždeň zlacneli benzíny v jedenástich štátoch únie, zdraželi v desiatich krajinách. Ceny nafty klesli v desiatich štátoch, stúpli v trinástich.

"Slovensko je už niekoľko týždňov po sebe na 14. mieste v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch EÚ. V rebríčku najnižších cien nafty sme v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpli na 12. miesto z trinásteho," uviedol Novotný. Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 8,6 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššia o 6,3 centu za liter. 

V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska máme podľa Novotného najdrahšie benzíny. "V Česku, ktoré je druhé najdrahšie, tankujú benzín v priemere o 8,5 centu za liter lacnejšie. Nafta je drahšia v Česku a v Maďarsku," doplnil Novotný. Benzíny bez daní na Slovensku sú v únii siedme najlacnejšie. Z okolitých krajín je pred nami Česko na štvrtej priečke a prvé Poľsko. "Nafta bez daní na Slovensku je najdrahšia spomedzi krajín V4 a Rakúska. Je sedemnásta najdrahšia v únii," dodal Novotný. 

Slovenským motoristom sa stále oplatí ísť tankovať aj do okolitých štátov. Do Poľska sa Slovákom oplatí zájsť pre benzín v priemere 54 kilometrov od štartovacej pozície na Slovensku. Nafta sa tam dá výhodnejšie natankovať v priemere do vzdialenosti 47 kilometrov. "Po benzíny sa do okolitých krajín oplatí ísť aj do Rakúska, približne 19 kilometrov ďaleko, do Česka tiež asi 19 kilometrov a do Maďarska približne 23 kilometrov," doplnil Novotný. Po naftu sa slovenským motoristom neoplatí jazdiť do Česka a Maďarska. 

Slovensko patrí medzi krajiny, kde v porovnaní so začiatkom roka sú ceny pohonných látok nižšie. Benzíny by mali byť u nás podľa štatistík únie lacnejšie asi o 2,4 centu za liter, nafta približne o 7,3 centu za liter. Najväčší pokles cien benzínov od začiatku tohto roka zaznamenalo v únii Poľsko, o 6,4 centu za liter. Naftu najviac zlacnilo Estónsko s poklesom cien o 9,9 centu za liter. "Ceny pohonných látok zdvihlo od začiatku roka najviac Bulharsko. Benzíny tam odvtedy zdraželi o 3,6 centu za liter, nafta o 3,3 centu za liter," konštatoval Novotný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies