Slovensko môže pri pašovaní vysoko nebezpečných materiálov poslúžiť ako transportná krajina

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 14:06 • 2 min
Slovensko môže pri pašovaní vysoko nebezpečných materiálov poslúžiť ako transportná krajina

VYSOKÉ TATRY – Policajný zbor SR na slovensko-ukrajinskej hranici spolu s ukrajinskou políciou tri roky spolupracoval pri detekcii a zachytení nelegálnych CBRN materiálov (chemické, biologické, rádioaktívne a jadrové). Ako uviedol počas dnešnej tlačovej konferencie v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách Mário Kern z odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru, existujú desaťtisíce chemických látok, ktoré sú nebezpečné a zároveň si ich dokáže človek vyrobiť aj sám doma.

slovakia

left justify in out

Trestná činnosť v oblasti pašovania nelegálnych CBRN materiálov je takmer vždy medzinárodná. "Nakoľko sa v minulosti objavili prípady, keď bol pašovaný napríklad urán alebo boli nájdené vysokorizikové látky u ľudí, ktorí sa zaoberali protiprávnym prevozom cez hranicu, tak sa ukázalo, že je potrebné, aby sme zlepšili výmenu informácií," vysvetlil Kern.

 

V rámci projektu zakúpili aj bezpečnostne detekčnú techniku, zároveň sa vyškolil aj personál. Podľa slov Kerna sa robili aj analýzy hrozieb. "Slovensko nie je krajinou, ktorá je cieľom teroristických útokov, ale môže poslúžiť na transport nebezpečných látok," povedal.

 

Podľa Kerna sa nie všetky chemické látky dajú detekovať jednoducho. "Ak existuje ponuka a dopyt, tak si ľudia k sebe cestu nájdu. Ako ukázali teroristické útoky v zahraničí, tak materiál, ktorý sa u nás opakovane našiel, išlo o podomácky vyrábané výbušniny, bol pre nich niečím novým. Naše prípady sú pre západnú Európu často nové veci a musia ich brať vážne, pretože je otázka času, kedy niekto takýto materiál použije," povedal Kern. Podľa neho sa neočakáva, že pri rozptýlení rádioaktívneho materiálu ľudia na rádioaktivitu zomrú. Ide však o vplyv paniky a stresu, ktorý na danom mieste nastane.

 

Ako uviedol Kern, v súčasnosti existujú desaťtisíce nebezpečných chemických látok. "Mnohé sa dajú bežne kúpiť. Potom to je už len otázka chemických znalostí, či to viete namiešať, a tak sa dajú vyrobiť až látky na výrobu chemických zbraní," vysvetlil. Zároveň doplnil, že na Slovensku platí dobrý paragraf v trestnom zákone.

 

Podľa Kerna má polícia na Slovensku veľmi kvalitné vybavenie na detekciu nebezpečných látok. "Občania ani nemusia vedieť, že kontrolujeme vozidlá a osoby. A to je hlavný cieľ, pretože ak to niekto vie, tak sa tomu vyhne. Veľkou výzvou pre nás je, keď vieme, ako zareagovať na mieste, kde sa nachádza veľa ľudí a je tam aj človek, ktorý niečo má. Neviete, či to nepoužije," povedal. Podľa neho sú práve hraničné priechody miestami, ktoré sú nepríjemným miestom na útok.

 

"Koncentrácia ľudí je tam veľká a vytvárajú sa tam aj dopravné zápchy. V takomto prípade by tam nastali veľké komplikácie," dodal.

 

Podľa zástupcu Štátnej pohraničnej stráže Ukrajiny Volodymyra Bashtovyho si slovenská a ukrajinská strana medzi sebou informácie vymieňajú. SR zároveň v tomto smere spolupracuje aj s inými európskymi krajinami, ako je Francúzsko, Island či Česká republika.

 

Projekt cezhraničnej spolupráce sa v týchto dňoch končí. Financovaný bol z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu a spolufinancovaný z rozpočtu SR v celkovej hodnote 1.143.350 eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies