Slovensko môže mať vážne problémy aj pri prerušení tokov ropy cez Ukrajinu

NETKY.SK • 22 August 2014, 10:30 • 2 min
Slovensko môže mať vážne problémy aj pri prerušení tokov ropy cez Ukrajinu

BRATISLAVA - Slovensko môže mať vážne problémy aj v prípade prerušenia tokov ruskej ropy cez územie Ukrajiny, keďže takto pokrýva až 100 % svojich potrieb. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

slovakia

left justify in out

"Kým Európa spotrebúva približne 30 % ruského plynu, z ktorého až polovica tečie cez Ukrajinu, južná vetva ropovodu Družba, tiež pretínajúca územie Ukrajiny, v podstate zásobuje len Slovensko, Česko, Maďarsko a Bosnu a Hercegovinu. Takže sa nemožno čudovať, že pozornosť európskych médií a štátnikov sa upriamuje prevažne na zemný plyn, zatiaľ čo preprava ropy ostáva bokom," poznamenal.

 

"Pokiaľ pri zemnom plyne sú kapacity slovenských prepojení s okolitými krajinami a nadväzujúcich plynovodov dostatočné na to, aby sme túto komoditu mohli prijať aj alternatívnymi trasami, pri dodávkach ropy je situácia diametrálne odlišná," upozornil.

 

Ak by prišlo k zastaveniu prepravy ropy cez ukrajinskú vetvu ropovodu Družba, Slovensko by podľa neho bolo odkázané na svoje 90-dňové zásoby a obmedzené využitie ropovodu Adria. "Úplné pokrytie objemov spracovaných na Slovensku sa očakáva až v roku 2015, a to zväčšením kapacity prepojenia medzi Adriou a Družbou a pridaním prečerpávacej stanice v Maďarsku," zdôraznil.

 

Ďalšou, doteraz nevyskúšanou alternatívou by mohol byť podľa analytika reverz samotnej Družby, ktorého realizácia by do značnej miery závisela od šikovnosti technikov českého a slovenského prevádzkovateľa ropovodnej siete Mero a Transpetrol.

 

"Opakovala by sa tak situácia z roku 2009, kedy nám Česi promptne pomohli počas plynovej krízy. V kritickej chvíli by sme sa tiež museli spoliehať na solidaritu európskych spoločností majúcich zarezervovanú kapacitu v značne využívanom ropovode TAL. Bez ich ústupkov by pravdepodobne nebolo možné dopraviť na Slovensko dostatok ropy ani reverzom cez Družbu," podčiarkol.

 

Pre úplnosť je podľa neho potrebné spomenúť aj ropovod Odesa - Brody, ktorý by sa taktiež mohol v čase výpadku dodávok ruskej ropy cez ukrajinské územie využiť. "V budúcnosti by mohol pomôcť aj plánovaný ropovod Bratislava – Schwechat za podmienky, že sa rakúsky OMV zaviaže zabezpečiť reverzné dodávky ropy na Slovensko. V každom prípade všetky alternatívne trasy k Družbe, čiastočne využívajúce ropné tankery, by najskôr viedli k predraženiu prepravy ropy pre Slovensko," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies