Slovensko môže do roku 2021 čerpať asi 113 miliónov eur aj z nórskych fondov

NETKY.SK • 28 November 2016, 16:53 • 2 min
Slovensko môže do roku 2021 čerpať asi 113 miliónov eur aj z nórskych fondov

BRATISLAVA – Slovensko bude môcť aj v nasledujúcich rokoch čerpať prostriedky z fondov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a takzvaných nórskych fondov. Približne 113 miliónov eur pôjde do roku 2021 na projekty, ktorých cieľom je najmä zmierňovanie regionálnych rozdielov.

slovakia

left justify in out

Memorandá o porozumení pri implementácii Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu medzi Slovenskom, Nórskom, Islandom a Lichtenštajnskom dnes v Bratislave podpísali minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) a ministerka Nórskeho kráľovstva pre EÚ a EHP Elisabeth Vik Aspakerová.

 

„Je to podstatne vyššia suma ako v predchádzajúcom období. Tieto finančné prostriedky budú použité na podporu podnikania a inovácií, boj proti klimatickým zmenám, zachovanie kultúrneho dedičstva, boj proti rodovému násiliu, podporu miestneho rozvoja a inklúzie Rómov, ale aj na transparentnosť justície. Podstatná časť príspevkov pôjde tiež na podporu občianskej spoločnosti,“ opísal Lajčák.

 

Slovensko čerpá fondy od roku 2004 a dnešným podpisom vstupuje do tretieho programového obdobia. Počas predchádzajúcich dvoch období bolo podporených viac ako 500 projektov v hodnote vyše 150 miliónov eur. Na financovanie programov prispieva SR zo štátneho rozpočtu 15 %.

 

Minister poukázal na to, že Slovensko uzavrelo memorandá ako druhé spomedzi 16 prijímateľských krajín, v minulosti bolo dokonca prvé. „Tieto príspevky sú využívané naozaj zmysluplne, pretože prispievajú v prvom rade k zmierňovaniu regionálnych rozdielov v rámci Slovenska. Idú aj na projekty verejnoprospešného turistického charakteru, ako napríklad renovácia kultúrnych a historických pamiatok,“ priblížil.

 

Príkladom je renovácia hradu Devín, obnova Rosenfeldovho paláca v Žiline alebo Štátneho divadla Košice. Nórske fondy prispeli tiež k reštaurácii budovy bratislavskej Reduty, ktorá hostila viacero významných podujatí slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

 

Aspakerová označila spoluprácu medzi Slovenskom a Nórskom za vynikajúcu. „Hoci Nórsko nie je členom Európskej únie, veľmi úzko spolupracujeme v mnohých oblastiach. Počas slovenského predsedníctva sa náš dialóg ešte posilnil, vzťahy medzi Slovenskom a Nórskom sú teraz ešte silnejšie a teším sa na ďalšie rozvíjanie spolupráce medzi našimi krajinami,“ konštatovala. Slovensko podľa nej patrí v čerpaní fondov k jedným z najlepších.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies