Slovensko môže byť testovací priestor pre veľké kapitálové trhy

NETKY.SK • 22 December 2016, 13:12 • 2 min
Slovensko môže byť testovací priestor pre veľké kapitálové trhy

BRATISLAVA - Slovenský kapitálový trh patrí medzi najmenšie a najmenej rozvinuté v rámci eurozóny. Napriek tomu hľadá príležitosti a cesty, ako to zmeniť. Podľa jednej z nich by mohlo byť Slovensko testovacím priestorom pre nové technológie pre veľké a vyspelé kapitálové trh. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal generálny riaditeľ Centrálneho depozitára cenných papierov (CDCP) SR Martin Wiedermann.

slovakia

left justify in out

„Náš kapitálový trh je prirodzene limitovaný veľkosťou krajiny. Nikdy nebudeme patriť medzi veľkých lídrov. Môžeme však pre veľkých hráčov ponúknuť napríklad testovací priestor. Môžeme byť technologický hub pre testovanie nových technológií aj na poli zúčtovania cenných papierov,“ vysvetlil Wiedermann.

 

CDCP v tomto období prechádza na nový európsky štandard a od februára 2017 prejde na spoločnú technologickú platformu európskych depozitárov. „Ide o zjednotenie štandardov, ktoré prinesie zjednodušenie a zrýchlenie a zlacnenie cezhraničných transakcií,“ dodal Wiedermann, ktorý vidí na Slovensku priestor na rozvoj kapitálového trhu, hoci sa nedá očakávať, že by sme sa aj tak stali nejakým veľkým alebo významným trhom.

 

„Najviac sa v súčasnosti obchoduje so štátnymi dlhopismi, ktoré sú dlhodobo ťahúňom kapitálového trhu. Chýbajú však nové emisie cenných papierov, ktoré by mohli pritiahnuť pozornosť investorov. Napríklad predaj minoritných štátnych podielov v energetike by trh každopádne oživil,“ upozornil Wiedermann.

 

Vyspelé kapitálové trhy sa vo svete vyvíjali desiatky rokov izolovane. Až v posledných dvoch dekádach sa vďaka globalizácii začali vzájomne prepájať a ovplyvňovať. História slovenského kapitálového trhu sa začala písať len pred štvrťstoročím. „My sme ho začali vytvárať akýmsi veľkým treskom, teda kupónovou privatizáciou, a to prinieslo aj množstvo nevýhod,“ konštatoval Wiedermann s tým, že CDCP stále eviduje približne 150.000 aktívnych účtov s akciami z prvej vlny kupónovej privatizácie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona