Slovensko môže získať peniaze z miliardového balíka, odborníci sú skeptickí

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 11:11 • 2 min
Slovensko môže získať peniaze z miliardového balíka, odborníci sú skeptickí

Slovensko môže získať peniaze z miliardového balíka, odborníci sú skeptickí

slovakia

left justify in out

Slovensko má šancu ukrojiť si z vyše šesťmiliardového koláča siedmeho rámcového programu Európskej únie. Doteraz najväčší európsky investičný balík je určený pre výskum a inovácie, čerpať z neho môžu vedci, univerzity či súkromný sektor. Odborníci sú však skeptickí a upozorňujú, že Slovensko pri čerpaní peňazí z únie dlhodobo pokrivkáva.
      "V Bruseli existuje obrovské množstvo finančných prostriedkov, ktoré nie sme schopní dostatočne využívať," konštatoval dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Vladimír Šucha z Univerzity Komenského, bývalý generálny riaditeľ pre oblasť kultúry, viacjazyčnosti a komunikácie v Európskej komisii. Práve peniaze určené na komunitárne programy podľa neho môžu výrazne pomôcť Slovensku. "Teraz je otázka, či sme pripravení na to, aby sme sa o ne uchádzali."
      Slovensko sa nachádza na chvoste v čerpaní peňazí na vedu, pohybuje sa na treťom mieste od konca. Rovnaké problémy má napr. aj s financovaním vzdelávania. Za nekvalitným výskumom je často odchod najschopnejších študentov do zahraničia, ktorí tam zostanú pôsobiť.
      "Na Slovensku neexistuje 1000 žiadateľov, ktorí by boli schopní podať projekty," zhodnotil Vladimír Bužek zo Slovenskej akadémie vied (SAV). Podľa neho si treba určiť priority založené na existencii elitných vedcov, resp. dostať špičkových vedcov na Slovensko. Problém však podľa neho nie je v peniazoch, ale v prístupe. "Na Slovensku si doteraz nikto nesadol a nezamyslel sa nad tým, čo chceme s vedou. Všetko sa dá, pokiaľ si jasne formulujeme problém."
      Doteraz najväčšia suma - 6,4 miliardy eur, ktorú ponúka Brusel, je určená na vedecké disciplíny, oblasti verejnej politiky a sektorov obchodu. Zároveň je ekonomickým stimulom, ktorý by mal viesť k vytvoreniu 165.000 pracovných miest. Nekalé zvýhodňovanie projektov z jednotlivých krajín nehrozí, ubezpečil Šucha. Európska komisia má podľa neho kvalitný transparentný systém. "Proces je ohromne férový a korektný, pokiaľ máte konkurencieschopný projekt, budete financovaní," potvrdil Bužek.
      Na oblasť zdravia sa z balíka vyčlenilo 600 miliónov eur, sumou 1,2 miliardy sa posilní výskum v oblasti informačných a komunikačných technológií. Viac ako 1,3 miliardy eur je vyhradených pre najlepších kreatívnych vedcov, ktorých vyberie Európska komisia pre výskum. Prvé výzvy návrhov boli vyhlásené 19. júla, ďalšie budú zverejnené neskôr.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona