Slovensko-maďarský plynovod spustia do prevádzky asi až začiatkom júla

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 13:58 • 2 min
Slovensko-maďarský plynovod spustia do prevádzky asi až začiatkom júla

BRATISLAVA - Slovensko-maďarské plynovodné prepojenie spustia do prevádzky asi až v júli tohto roka. "Po úspešnom ukončení testovania a všetkých procedúr na maďarskej strane očakávame spustenie do prevádzky začiatkom júla," uviedol pre TASR hovorca spoločnosti eustream, a. s., Vahram Chuguryan.

slovakia

left justify in out

Testovanie plynovodu sa podľa neho zatiaľ nerealizovalo. "Na slovenskej strane sú na testovaciu prevádzku vytvorené všetky podmienky, tak legislatívneho, ako aj technického a fyzického charakteru. Eustream je kedykoľvek pripravený prijať nominácie 'shipperov' a realizovať prepravu. V spolupráci s maďarským partnerom sme v štádiu prípravy pravidiel Open Season. Vyhlásenie Open Season očakávame najneskôr v apríli," doplnil.
     

Ukončenie výstavby slovenskej časti plynovodného prepojenia spájajúceho plynárenské sústavy Slovenska a Maďarska oznámila spoločnosť Eustream ešte 27. marca 2014. "Potrubie na slovenskej strane, výstavba ktorého sa začala na jar minulého roka, je už naplnené plynom na prevádzkový tlak," informoval pred približne rokom Chuguryan.
     

Úspešné tlakové skúšky podľa neho ukázali, že všetky zvary a ostatné technické práce boli vyhotovené kvalitne, plynovod je pripravený na použitie a po finálnom prepojení na maďarskú časť sa môže začať spoločná testovacia prevádzka. 
     

Plynovodné prepojenie Slovenska a Maďarska spojí vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Obojsmerný plynovod s ročnou kapacitou 4,38 miliardy kubických metrov bude mať dĺžku 110,7 kilometra, z toho 92,1 km na území Maďarska a 18,6 km na slovenskom území.
     

Výstavba plynovodného prepojenia sa podľa Chuguryana v rámci SR realizovala v katastrálnych územiach deviatich obcí, a to v katastri obce Veľké Zlievce, Malé Zlievce, Olováry, Glabušovce, Zombor, Kiarov, Želovce, Záhorce a Slovenské Ďarmoty.
     

Medzištátne prepojenie prepravných sústav Slovenska a Maďarska je prioritou nielen pre Eustream a jeho maďarského partnera, ale aj pre národné vlády a Európsku komisiu. Finančná podpora v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu (EEPR) je 30 miliónov eur. Celkové plánované investičné náklady prevyšujú sumu 170 miliónov eur, z toho na slovenskej strane približne 21 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona