Slovensko-maďarský plynovod môže fungovať už tento mesiac

NETKY.SK • 8 Január 2015, 11:23 • 2 min
Slovensko-maďarský plynovod môže fungovať už tento mesiac

BUDAPEŠŤ - Nové plynovodné prepojenie medzi Slovenskom a Maďarskom môže začať komerčnú prevádzku už tento mesiac, ak všetko pôjde podľa plánu.

slovakia

left justify in out

Uviedol to predstaviteľ maďarskej vlády pre energetickú politiku András Aradszki pre štvrtkové vydanie denníka Napi Gazdaság. Plynovod podľa neho v súčasnosti pracuje v testovacej prevádzke a Budapešť už odovzdala relevantné dokumenty vyžadované Európskou úniou v rámci schvaľovania projektu.


Slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, minulý mesiac informoval, že technické problémy na maďarskej časti plynovodu môže spôsobiť odklad začatia komerčnej prevádzky pôvodne naplánovanej na 1. januára 2015 a neskôr odsunutej na začiatok februára 2015. 

 

Plynovodné prepojenie Slovenska a Maďarska spojí vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Obojsmerný plynovod s ročnou kapacitou 4,38 miliardy kubických metrov má dĺžku 110,7 kilometra. Z toho 92,1 kilometra je na území Maďarska a 18,6 kilometra na slovenskom území. Výstavba plynovodu stála 170 miliónov eur, z toho na slovenskej strane asi 21 miliónov eur. Projekt podporila aj Európska únia, a to v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu sumou 30 miliónov eur. 

 

Slovensko-maďarské plynovodné prepojenie by malo byť časťou celého severo-južného prepojenia, ktoré má spájať LNG terminály v Chorvátsku a Poľsku a prechádzať všetkými krajinami Visegrádskej štvorky a Chorvátskom. Slovensko tak získa prístup k plánovaným južným plynovým koridorom alebo k LNG terminálu v Chorvátsku. Maďarsko získa prístup k západoeurópskym plynovým sieťam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona